КосовоНасловна

Поново поднет захтев за смену председника општине северног дела Косовске Митровице

Група српских грађана северног дела Косовске Митровице поново је поднела захтев за покретање смене председника општине Ердена Атића, по процедури предвиђеној од стране министарства за локалну самоуправу владе у Приштини.

Председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин потврдио је медијима да је захтев поднет према административном упутству, након што је првобитни захтев одбијен, јер није предат њему, председавајућем локалног парламента.

Угљанин тврди да неки услови који су тражени у новом захтеву нису испуњени, те да ће у року од неколико дана одговорити на захтев за покретање петиције за смену Атића.

„Уважен је њихов захтев, како је и сачињен по административном упутству. Имам рок од пет дана и можда ћу чак и одбити овакву врсту захтева, јер пише да нису задовољни услугама које пружа општина. Тај део нису хтели да уклоне. Имам пет дана и вероватно ћу га поново одбити, оваквог како јесте“, рекао је Угљанин.

Власти у Приштини сачиниле су административно упутство за смену председника општина албанске националности на северу КиМ, изабраних на ванредним изборима уз бојкот Срба који на том подручју чине већину становништва.

Према упутству за покретање њихове смене потребно је поднети захтев, затим потписати петицију, онда организовати гласање за смену и на крају организовати нове изборе.

У четири општине на северу Косова и Метохије – Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку – представници грађана покушали су у уторак да предају захтев за разрешење албанских градоначелника, онако како је и предвиђено административним упутством.

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је тада да су јој стигла четири мејла, у којима је у три приложен образац за покретање захтева за смену председника општина у четири општине на северу Косова и Метохије.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон