Главна / Култура / Преседан – уместо жирија, Златни крст доделио Савет Видовдана 2013.

Преседан – уместо жирија, Златни крст доделио Савет Видовдана 2013.

savet_vidovdanaПесник Радослав Златановић добитник је овогодишње Видовданске награде Златни крст Кнеза Лазара, Грачаничка повеља припала је књижевнику Зорану Костићу, Кондир Косовке девојке добиће књижевник Голуб Јашовић, а Перо Деспота Стефана Лазаревића  песник Љубиша Ђидић, саопштено је на конференцији за штампу одржаној данас у просторијама Дома културе у Грачаници.

Одлука о додели награда,  донета је на седници Савета „Видовдан 2013“, одржаној 12. јуна, а ове године је по први пут направљен преседан, тиме што одлуку о наградама није донео жири, већ Савет Видовдана.

Одлуком Савета формиран је трочлани жири у саставу Ратко Поповић, Иван Негришорац и Мирослав Тохољ, који је требао да донесе одлуку о наградама. Жири  је требао да заседа у Грачаници, али због обавеза, Иван Негришорац се није појавио, а остала два члана жирија су остала при својим предлозима, које нису могли да усагласе, па је Савет донео одлуку да распусти жири и формира други. Овакав покушај није успео, тако да је донета коначна одлука да Савет одлучи ко ће бити добитници награда – рекао је председник Савета Срђан Васић. Књижевник Ратко Поповић, који је и члан Савета, доделу награда образлаже на свој начин. Ми смо се овде састали и разговарали о томе ко би то требало да добије награду, преовладало је мишљење да то треба да буду људи, који су пре свега, опредељени да сведоче о косовском трајању, страдању и опстанку на овим просторима, што значи да би бар једним циклусом или делом стваралаштва, требали сведочити о косовским светињама и косовском миту и свему ономе што је лкарактеристично за ово наше поднебље – каже Поповић.

На питање новинара, како би се осећао да је добитник награде Златни крст Кнеза Лазара, на начин како је сада додељен, књижевник Мирослав Тохољ каже да би, заправо, имао осећање да је сјај тог признања помућен неким потпуно непотребним ванкултурним и ванкњижевним стварима. Свакако да би ми мање значила, него кад би ту награду добио од компетентних и стручних људи и од жирија који се руководио, пре свега критеријумом вредности на свесрпској књижевној сцени – казао је Тохољ.

Александар Дунђерин, задужен за културу испред Канцеларије за Косово и Метохију, рекао је да се представници Канцеларије нису мешали у одлуке Савета и поновио став да интерес државе није да се Срби деле, посебно не, у тренутку, када се обележава један овако велики и значајан празник. Наравно да нам је жао што је распуштен жири, ипак је то жири у којем је требало да буде Иван Негришорац, који је председник Матице српске и Мирослав Тохољ, који има заиста импозантну књижевну биографију. Било би много боље да је одлука донета на жирију, а не на Савету, који, јасно је, нема компетенције да одлучује о књижевним вредностима – казао је Дунђерин. Награде ће овогодишњим добитницима бити уручене на Видовданском песничком бденију 27. јуна у порти манастира Грачанице.

http://rtg.rs/wp-content/uploads/2013/06/Dragana-Stanojevic-Vidovdanske-nagrade-19.06.2013.ogg

Check Also

Пораст броја ковид пацијената у Грачаници, здравствене установе функционишу

У Дому здравља у Грачаници, већ на тријажном одељењу, пацијенти са симптомима који могу да …