Главна / Вести / Косово и Метохија / Четири теме на бриселском столу

Четири теме на бриселском столу

brisel euЗаједница српских општина, енергетика, телекомуникације и “Парк мира” на мосту у Косовској Митровици биће главне теме дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине на високом политичком нивоу који ће данас бити одржан у Бриселу.
Како је раније најављено из Брисела, разговоре ће у кабинету високе представнице Европске уније Федерике Могерини водити београдски тим на челу са председником Владе Србије Александром Вучићем са приштинском делегацијом коју ће предводити кососвски премијер Иса Мустафа.

О првој од четири “вруће” теме, Заједници српских општина, приштинска страна је досад избегавала да разговара са образложењем да је то питање унутрашњег уређења Косова и да ЗСО у сваком случају не би смела да има никаква извршна овлашћења.

Према Бриселском споразуму, међутим, ова заједница у коју би требало да уђу општине са већинским српским становништвом, морала би да има значајне надлежности у здравству, образовању и другим областима важним за живот српског живља на Косову.

Када је реч о телекомуникацијама, о томе се досад више пута разговарало у Бриселу како на политичком, тако и на техничком нивоу, а главни камен спотицања су међународни телефонски позивни број за Косово и рад српских мобилних оператера.

Како је раније поручено из београдског преговарачког тима, српска страна је спремна да од надлежног међународног тела затражи још један позивни број и потом га уступи Косову, али приштинска страна инсистира да број добије преко треће земље (Аустрије), а не директно од Београда.

Када је реч о раније постигнутом договору да до формирања нове телефонске компаније мобилном мрежом на северу Косова управља Телеком Србије, Приштина је досад, према ранијим изјавама директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ðурића, упорно избегавала да испуни своје обавезе, позивајући се на техничке и законске препреке.

Питање енергетике, односно акумулационог језера Газиводе и трафо-станице Валач је можда најсложенија тема данашњих разговора, а главни проблем је што се значајан део енергетских постројења на северу Косова, које косовска влада жели да стави под своју надлежност, налази на територији централне Србије.

Премијер Вучић је досад у више наврата изјављивао како предаја ових постројења, а нарочито језера Газиводе, апсолутно не долази у обзир, док Приштина инсистира да Косовска електрична компанија (КЕК), која је у власништву турског капитала, добије пуну контролу над њима.

И коначно, на дневни ред је на инсистирање приштинске стране стављен мост који спаја северни и јужни део Митровице, на коме су локални Срби поставили жардињере и назвали га “Парк мира”.

Приштинска страна тврди да се тиме крши део Бриселског споразума који се односи на слободу кретања, док са друге стране одговарају да би уклањање жардињера представљало безбедносни проблем за Србе у Митровици, који су више пута били мета напада насилничких група Албанаца који су прелазили мост.

Дипломатски извори у Бриселу рекли су Тањугу да је Могерини свесна да је нерално очекивати да се сва четири сложена проблема разреше на данашњем састанку, али да ће инсистирати се постигне договор о бар два, а да око осталих у најмању руку дође до значајног напретка.

Од напретка у дијалогу зависи отварање првих преговарачких поглавља у процесу приступања Србије ЕУ, а на инсистирање Немачке, прво од тих поглавља требало би да буде поглавље 35, које се односи на процес нормализације Београда и Приштине.

Према изјавама европских званичника, уколико данашњи разговори буду плодоносни, Србија би прва поглавља могла да отвори већ на јесен, а најкасније до краја текуће године.

Када је реч о Приштини, од напретка у дијалогу зависи ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању Косова и ЕУ, које се у случају повољног исхода такође очекује на јесен.

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …