Главна / Вести / Косово и Метохија / Патријарх Иринеј: Видовдан је битан за нашу историју и културу

Патријарх Иринеј: Видовдан је битан за нашу историју и културу

DSCN5775Патријарх српски Иринеј изјавио је у порти манастира Грачаница да “Видовдан 2015“, није као што је био Видовдан 2001 године. Трудимо се да доживимо као некад Видовдан, да означимо, доживимо и осветлимо на начин колико Видовдан значи за нашу историју и културу. Видовдан потенцирамо и код нашег народа у дијаспори, који будно прат шта се дешава на Косову и Метохији“, рекао је патријах Иринеј.

Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, након завршеног састанка у конаку манастира Грачаница са представницима Срба са КиМ казао је да се на  Видовдан присећамо да је наш народ дао своје животе за своју земљу, дан када треба да се помолимо за прошлост, садашњост и будућност.

„Србија је ту за свој на КиМ да сви живе у миру, они који су отишли да им се омогући повратак на своја огњишта и да будућност овог народа на КиМ буде боља. Видовдан је један од најсветијих српских празника, када се подсећамо наших јунака и витезова. Мислим да је добар тренутак да се присетимо чињенице да је Косово кроз векове наш светионик”, закључује директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Министар правде, Никола Селаковић, рекао је да је Видовдан дан, када требамо да видимо какви смо људи, какви смо били прошле године и какви ћемо бити даље.

„ Влада Републике Србије тражи најбоље решење како да Србима буде боље на Косову и Метохији. Поручујем свом  народу овде да имају поверење у своју владу, морају да знају да се у најтежим мукама са великим напорима преговарачки тим бори се да Србима на КиМ створи што сигурније и безбедније окружење. Уверен сам, радећи као што смо до сад, да ће Влада ће у томе успети. Уверен сам да ће свако српско дете, српска мајка на КиМ бити  сигурнија, да сваки српски отац добије посао овде и да се овде што више рађамо и остајемо“ рекао је Селаковић.

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …