Главна / Друштво / Паклени дан у Грачаници: У 12 часова измерено плус 42 степена

Паклени дан у Грачаници: У 12 часова измерено плус 42 степена

IMG_20150720_115211Тачно у дванаест сати у центру Грачанице измерено је плус 42 степена а како је најављено, тепература око петнаест часова достићи ће 45 подеок целзијусове скале.

Тропске врелине које су последњих дана задесиле балканско полуостррво, нису заобишле ни Косово и Метохију, без обзира што се налази на надморској висини од преко 600-700 метара.  Температура изнад четрдесет степени главни је разлог што су улице не ретко полупразне. Готово у свим локалима најтраженија роба је вода за пиће.

Надлежни из службе Хитне помоћи, редовно се оглашавају путем средства информисања и апелују на становништво да се без преке потребе не излажу отвореном простору. Саветују да се користи већа количина течности и да се избегавају алкохолна, газирана и и пића са додатком вештачких заслађивача.

Лекари Дома здравља у Грачаници  упућују апел пацијентима да се придржавају терапије и да нипошто на своју руку не користе додатне медикаменте. Тврде да овакве температуре највише штете кардио-васкуларним болесницима и пацијентима са проблемима респираторних органа.

Надлежни из локалне самоуправе упућују апел становништву да се не излажу отвореној ватри, да не пале стрништа као и ватру приликом камповања, чиме могу да проузрокују несагледиве последице. Посебно се саветује возачима  да опушке не бацају кроз прозор јер тиме могу да изазову пожар ширих размера.

Check Also

Руска вакцина почела да се производи у “Торлаку”

На институту „Торлак“ је покренута производња вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ и у будућности …