Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена слава манастира Свети Архангели код Призрена

Обележена слава манастира Свети Архангели код Призрена

arhangeliprizrenПоводом великог хришћнског празника и манастирске славе сабора Светог архангела Гаврила у истоименом манастиру код Призрена, задужбини Цара Душана, владика рашко-призренски Теодосије служио је свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенстав рашко-призренске епархије.
Поред неколико стотина косовскометохијских и Срба из централне Србије и Црне Горе, прослави манастирске славе и богослужењу у част српског цара Душана Силног присуствовао је и министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.
„За мене је увек празник када се налазим са Србима са Косова и Метохије, а посебно када се налазим у овом манастиру. Конак који смо изградили и који смо завршили је прва целовита обнова храма још од турског разарања Душанове задужбине. Ја се надам да ће се захваљујући раду, првенствено братије манастира свети Архангели, игумана и владике Теодосија али исто тако и свих Срба да ће се обнова завршити и да ће се подићи црква светог Николе и да ће место где су се Срби окупљали бити завршено и у верском и у грађевинском смислу. Тамо где нема цркве, тамо где није сачуван манастир и где нема свештеника тамо нема ни Срба“, напоменуо је министар Вулин.


“Можда бисмо, да нису палили српске цркве и да нису одсекли главу оцу Харитону и можда да није било 17. марта, лакше поверовали у то, овако нећемо. Унеско не сме и не може да прихвати да је Високе Дечане градио било ко, осим српски народа и Српске православне цркве”, поручио је Вулин.
Према његовим речима, сви морају да се подсете да је једна од првих одсечених хришћанских глава била глава оца Харитона и да за том главом ни Европа ни свет нису плакали.
“Нико се није сетио да обележи његову смрт, ту страхоту и трагедију која се, у лицу исламске државе, враћа читавом свету. Зло на које је Србија упозоравала и које је српски народ трпео на Косову и Метохији данас прети читавом свету и било би добро да се слушају Срби када говоре о злу, зато што су се сваком злу супротставили, препознали и победили га”, рекао је Вулин.
Вулин је поручио да Косово и Метохија без Срба нису могући, као што не би био могућ живот Срба у покрајини без Владе Србије и без Србије.
У обраћању верницима владика Теодосије је изразио наду и очекивање да ћемо и убудуће овај и многе друге велике празнике обележавати у много бољим условима за наш народ на КиМ.
„У ово наше време, када живимо у неизвесности и у опасности, заиста само нада на Бога и његове свете нас могу одржати да све оно што смо примили од наших предака сачувамо, а исто тако да све оно што недостаје надоместимо, изградимо и обновимо“, рекао је у беседи владика Теодосије након литургије.
Након литургије и културно-уметничког програма за све присутне послужен је ручак.

Check Also

Ђурић и Боцан-Харченко размотрили ситуацију након увођења блокаде Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Руске Федерације …