Главна / Економија / Е.Србија / ММФ у Београду

ММФ у Београду

mmf21:19 Извор: РТС

Мисија Међународног монетарног фонда долази у сутра у Србију и 8. маја ће са представницима Владе Србије и Народне банке Србије почети разговоре о текућим економским кретањима. Како је речено агенцији Бета у београдској канцеларији ММФ, планирано је да Мисија ММФ у Србији борави две недеље.

Раније је најављено да ће Мисија ММФ са представницима Србије разговарати о макроекономским кретањима, испуњењу буџета и у случају да буду позитивине оцене, преговараће се о новом аранжману.
Министар финансија Србије Млађан Динкић је потврдио да су приходи буџета за прва четири месеца ове године мањи него што је планирано, пре свега због мање наплате пореза на додату вредност и акциза, услед пада промета у трговини и шверца резаног дувана.
Он је најавио да ће Влада Србије пре ребаланса буџета усвојити одлуку да до краја године расходи државе буду смањени за око 30 милијарди динара, што је већ предочено ММФ-у.
Како је раније рекла гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић ММФ на техничком нивоу проверава бројке да би се уверио да ли је буџет Србије одржив и да ли су мере за фискалну консолидацију довољне да се дефицит задржи на граници од око четири одсто, као и укупну фискалну пројекцију за наредне три године.

Check Also

Динар сутра 110,62

Динар ће у понедељак остати скоро непромењен према евру и средњи курс ће бити 110,6278 …