Главна / Друштво / У манастиру Драганац обележена слава св. архангела Гаврила

У манастиру Драганац обележена слава св. архангела Гаврила

Више стотина Срба из поморавског али и других крајева Косова и Метохије присуствовало је литургији у манастиру Драганац поводом храмовне славе св. архангела Гаврила. Верници су у великом броју организовано допутовали и из централне Србије и Црне Горе.

Свечану литургију служио је игуман манастира отац Иларион са свештенством епархије рашко призренске.

У беседи након причешћа, отац Иларион је рекао да сваки човек крштењем добија свог анђела чувара, и кад чини добра дела радује свог анђела чувара. Кад чини лоша дела, анђео тугује. Зато, свако село сваки град, свака црква има свог анђела чувара и он се непрестано моли за нас и више нас воли него што некад сами себе волимо. Али, проблем данашњег човека, данашње цивилизације јесте доказати човеку да постоји његов истински пријатељ а камоли доказати да постоји неко ко је невидљив.  Долазак на свету Божју службу јесте приношење целога себе Богу, зато и кажемо да принесемо једни друге и сами себе другима а потом и Богу.

Манастир Драганац налази се у косовском поморављу на свега десетак километара од Гњилана. У овом делу Косова и Метохије живи око 30 000 Срба. Велики број се задржао након 1999 године, управо захваљујући овој светињи и оцу Кирилу који је многе од селидбе одвратио речима, а пред тракторе у Клокоту легао на пут и говорио „Просто вам било ако ме прегазите“. Срби из Клокота су се вратили својим кућама и данас тамо живе.

Манастир данас има пет монаха и четири искушеника, игуман је од почетка 2011 године отац Иларион. Није редак случај да у манастир дођу Албанци са молбом да им се очита молитва. За време храмовне славе кроз капију прође и више хиљада људи који долазе на литургију али и да узму чудотворну воду са манастирског извора.

Драганац се први пут помиње у Раваничкој повељи Кнеза Лазара из 1381 године, и његова је задужбина названа по ћерки Драгани. Кнез Михајло Обреновић га је обновио 1868 године. После другог светског рата служио је као дечије опоравилиште, а онда је 1971. напуштен. Средином деведесетих година почела је обнова манастира Драганац а 1997 године, вратио се први монах.

Check Also

Ђурић и Боцан-Харченко размотрили ситуацију након увођења блокаде Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Руске Федерације …