Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељени из Мушутишта на литургији на темељима порушеног храма

Расељени из Мушутишта на литургији на темељима порушеног храма

musutiste
Фото: КИМ

Група расељених из општине Сува Река, њих 114. присуствовало је данас обележавању Св. Тројице, манастирске славе у селу Мушутиште.

Расељени са Косова и Метохије дошли су дан раније, како би обишли манастире: Девич, Високе Дечане, Богородицу Љевишку и манастир Св. Врача. Њих је дочекао председник привременог органа општине Сува Река Александар Мицић. Он је за наш програм рекао, да међу расељенима постоји велико интересовање за повратак. „Учинићемо све што можемо да у општини вратимо расељене и интерно расељене Србе. Само истинским повратком, можемо опстати на Косову и Метохији“, рекао је Мицић.

Литургију, на рушевинама цркве Св. Тројице која се налази на брду Русеница у Мушутишту служио је отац Петар из манастира Високи Дечани, а присуствовали су и шеф Бироа Канцеларију за КиМ Бранимир Стојановић и начелник Косовског округа Владета Костић.

Након литургије расељени су обишли напуштене куће, а шеф Бироа за КиМ Бранислав Стојановић, истакао је за Радио Грачаницу да су осећања помешана, тужна и уједно срећна.

„Ово је била изузетна прилика за све нас да обиђемо порушене домове и манастир који је такође у жалосном стању. Колико смо били срећни што смо тамо, толико смо били и тужни због слике коју смо затекли“, рекао је Стојановић.

Он је истакао за наш програм, да је повратак расељених јако битан али да се пре тога морају сагледати реалност и могућност. Приоритет је обнова светиње у Мушутишту- рекао је Стојановић.

„Неколико њих је изразило жељу да се врати. Оно о чему морамо да размишљамо, јесте, колико је то реално изводљиво и како ће реаговати локално Албанско становништво. Први корак је обнова светиње, да се врати монаштво и манастир оживи и онда би све било много лакше“, рекао је Стојановић.

Аутобусе за посету расељених из Општине Сува Река обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију Републике Србије.

Check Also

Ракић у посети општини Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић састао се данас са потпредседником Владе и министром локалне самоуправе …