Главна / Вести / Косово и Метохија / Постигнут договор о амнестији на Косову

Постигнут договор о амнестији на Косову

Радне групе Београда и Приштине постигле су договор о закону о амнестији на Косову, једном од кључних питања које је требало решити пре формирања ЗСО.

kosovo-srbija-kosovo-i-metohija-mapa-jpg_660x330Како сазнаје Данас из извора у Влади Србије блиских преговарачком тиму, уважени су предлози и и примедбе тима Београда, који је предводио министар правде Никола Селаковић.

“Спорна су била поједина кривична дела, посебно став 412, који се односио на учешће у групи која врши насиље. То је било важно решити због некадашњих српских демонстрација и барикада”, указују саговорници листа “Данас”.
Извори овог листа наводе и да је прихваћен захтев да се скрати рок за брисање досијеа из кривичне евиденције. “Тај рок је скраћен на 30 дана, што је битно за несметан избор судија”, наглашавају наши саговорници.
У Влади Србије кажу да се очекује да ће убрзо бити настављени бриселски преговори о телекомуникацијама и изражавају наду да ће у још једној или највише две рунде бити постигнут договор. “Обавестили смо надлежне у Европској комисији да смо спремни за даље преговоре, а број спорних питања је умногоме сужен”, објашњавају саговорници Данаса.
Коментаришући преговоре који се воде о електричној енергији, извори “Данаса” оцењују да ће тај процес „ићи много теже него разговори о телекомуникацијама“.

Извор: Б92

Check Also

Поповић: Заједница српских општина је гаранција опстанка Срба на Косову

Наставак дијалога Београда и Приштине је једино средство да дођемо до договора и проблеме Срба, …