Главна / Вести / Србија / Српски званичници о шансама за датум

Српски званичници о шансама за датум

srbija euНема оправданих разлога за одлагање доношења одлуке о почетку преговора Србије са ЕУ и нико не треба да сумња у опредељеност да се реализује оно што је с Приштином договорено у Бриселу, каже премијер Ивица Дачић. Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић уверен да ће, упркос контрадикторним вестима, Србија у петак добити датум почетка приступних преговора са ЕУ.

Представници власти у Београду једнодушни су у оцени да је Србија заслужила да добије датум за почетак приступних преговора са Европском унијом и да су било каква даља одлагања и условљавања неприхватљива.

Српски премијер Ивица Дачић поновио је да не постоји ниједан оправдан разлог за одлагање доношења одлуке о почетку преговора Србије са ЕУ и да нико не треба да сумња у њену опредељеност да реализује оно што је с Приштином договорено у Бриселу.

“Нама нова пролазна времена нису неопходна, то не би било праведно”, рекао је Дачић новинарима у Београду и поручио да је Србија искрен партнер и да би одлука о датуму почетка преговора са ЕУ требало да буде даљи подстицај за имплементацију бриселског споразума.

Премијер поручио да за Србију није прихватљиво да чека још шест месеци и ново одлучивање ЕУ, јер би то значило шест месеци нових тешкоћа које већ постоје у примени бриселског споразума.

“Није довољно што имамо тешкоће у имплементацији (споразума с Приштином), него треба да још да размишљамо да ли ће Савет ЕУ у децембру да донесе одлуку или ће имати опет неких питања,” рекао је Дачић.

Напоменуо је да су јуче усаглашена и начела амнестије коју треба да донесу приштинске власти и да се ради на новим детаљима о имплементацији споразума.

Како је додао, ако не би била донета позитивна одлука о почетку преговора, то би угрозило кредибилитет ЕУ и високе представнице Кетрин Ештон као њеног представника у преговорима Београда и Приштине.

“Саставни део овог договора јесте била теза – датум неће бити проблем. Ако је то проблем, онда се поставља питање кредибилитета и то апсолутно није у складу са оним што смо се договорили”, рекао је Дачић.

Премијер је најавио јаку дипломатску активност наредних дана. Данас ће отпутовати у Брисел, а сутра ће се састати са европским комесарима, између осталих и с Кетрин Ештон.

Извор: РТС

Check Also

Петковић са амбасадором Краљевине Белгије у Србији о положају српског народа на КиМ и току дијалога

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Краљевине …