Главна / Вести / Србија / Дачић: Без датума, угрожен кредибилитет ЕУ

Дачић: Без датума, угрожен кредибилитет ЕУ

dacicСрпски премијер Ивица Дачић изјавио је да не постоји ниједан оправдан разлог за одлагање доношења одлуке о почетку преговора Србије са ЕУ.

“Нама нова пролазна времена нису неопходна, то не би било праведно”, казао је Дачић новинарима у Београду и поручио да је Србија искрен партнер и да би одлука о датуму почетка преговора са ЕУ требало да буде даљи подстицај за имплементацију бриселског споразума.

Премијер је најавио да за Србију није прихватљиво да чека још шест месеци и ново одлучивање ЕУ, јер би то значило шест месеци нових тешкоћа које већ постоје у примени бриселског споразума.
“Није довољно што имамо тешкоће у имплементацији (споразума с Приштином), него треба да још да размишљамо да ли ће Савет ЕУ у децембру да донесе одлуку или ће имати опет неких питања,” рекао је Дачић.
Он је напоменуо да су јуче усаглашена и начела амнестије коју треба да донесу приштинске власти и да се ради на новим детаљима о имплементацији споразума.
Како је додао, ако не би била донета позитивна одлука о почетку преговора, то би угрозило кредибилитет ЕУ и високе представнице Кетрин Ештон као њеног представника у преговорима Београда и Приштине.
“Саставни део овог договора јесте била теза – датум неће бити проблем. Ако је то проблем, онда се поставља питање кредибилитета и то апсолутно није у складу са оним што смо се договорили”, казао је Дачић.
Он је најавио јаку дипломатску активност наредних дана. Данас ће отпутовати у Брисел, а сутра ће се састати са европским комесарима, између осталих и с Кетрин Ештон.
Министар спољних послова Шведске Карл Билт поручио је пред данашњи састанак шефова дипломатија да се нада да ће Србија добити “зелено светло”, Његов немачки колега Гидо Вестервеле је навео да “би било корисно да се на напоре Београда и Приштине да позитиван одговор.”

Извор: Б92

Check Also

Вучић: Празник слободе, јединства и мира

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обележавања Дана српског јединства, слободе …