Главна / Друштво / Грачаница: Обележена 97. годишњица од ослобођења

Грачаница: Обележена 97. годишњица од ослобођења

У организацији Културно просветне заједнице Косова и Метохије, данас је испред споменика палим борцима у центру Грачанице, обележена 97. годишњица од ослобођења Грачанице и Приштине у Првом светском рату као и 101. годишњица од почетка Првог светског рата.

„Овај велики и значајан датум за наш народ обележавамо у тешким и несигурним временима али наша је света дужност да се присетимо и одамо дужну почаст нашим прецима,  који се вековима нису мирили са ропством, а своје животе уграђивали у темеље ове земље и дочекали своју слободу тада надајући се да више никада туђинска нога и завојевачи неће крочити на ово тло“, рекла је у беседи испред  КПЗ  Мајда Поповић.

Секретар КПЗ Косова и Метохије Ратко Поповић каже да је „Косово и Метохија управо тада добило некакву ингертенцију на овим просторима“.

„На жалост кроз векове увек су се трудили да нам Косово и Метохију отму.Зато ми сматрамо да ове и овакве датуме морамо да памтимо и обележавамо јер то треба да буде аманет нашим потомцима. Једино ћемо тако сведочити о себи и упутити поруку да смо овде живели и да је наша историјска трдиција и корени управо овде.  Ми смо ову земљу плаћали не само крвљу и животима него и радостима и свим оним што је један народ преживљавао кроз своју историју“.

На спомен обележје палим борцима венце су положили представници Косовског управног округа, СГ Приштине  и Општине Грачаница. Након пригодног програма окупљени грађани упутили су се ка манастиру Грачаница где ће бити служен парастос погинулим српским борцима.

Check Also

Укидање приштинске таксе – полумере или Куртијев трик

Постепено укидање таксе на српске производе није одлука косовске владе већ једнострани предлог њеног премијера …