Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовска полиција палицама заштитила цркву у Липљану

Косовска полиција палицама заштитила цркву у Липљану

kosovska-policija
Илустрација: srbin.info

Припадници косовске полиције сукобили су се вечерас са групом Албанаца у Липљану, који су покушали да оскрнаве цркву Светих Флора и Ларве у овом граду. Како сазнаје наша редакција, неколико стотина етничких Албанаца, прослављујући победу фудбалера Албаније над Јерменијом покушало је да уђе у двориште цркве и том приликом оскрнаве ову средњовековну светињу.

Брзом интервенцијом полиције, спречен је напад на цркву, али не и на школу „Браћа Аксић“ која се нашла на удару вандала. Каменицама су полупана стакла на улазним вратима школе и прозори који су непосредно уз главну улицу. Ова образовна установа нападнута је и синоћ каменицама, а на  удару је био и аутомобил ноћног чувара.

crkva u lipljanuИз извора сазнајемо, да је приликом покушаја косовске полиције да заштити цркву у Липљану, дошло до вербалног сукоба између полиције и групе албнаца, као и да су у намери да се заштите од нападача, припадници службе безбедности били приморани да употребе палице.

Начелник косовског Управног округа Срђан Петковић, рекао је за наш програм, да је о ситуацији у Липљану обавештен од стране полиције и да је згранут поступцима који албанци чине према преосталом српском народу, светињи и нституцијама државе Србије у овом граду.

skola u lipljanu„Апсолутно је неприхватљиво ово што се дешава. За сваку је осуду, како напад на цркву, школу, тако и на припаднике полиције. Спорт треба да зближава народе, културу и веру а не да разједињује. Схватам да су Aлбанци радосни због победе над Јерменијом, али то не значи да у еуфорији славља, нападају Србе, скрнаве наше светиње и руше институције. Ово је само још један у низу доказа да Албанци не желе Србе у овом граду и да чине све, како би их протерали. Колико јуче, полупали су стакла на школи, разбили аутомобил ноћног чубвара, данас покушали да оскрнаве цркву и по козна који пут поново каменицама засули ову образовну установу, знајући да је нико не чува. Апелујем на надлежне институције да учине све како би заштитили преостали српски живаљ у овом граду а починиоце ових напада идентификовали и привели правди“, рекао је Петковић за наш програм.

Провокација је било и у Грачаници, где је након завршене утакмице на десетине возила из правца Приштине ка Гњилану продефиловало заставама Албаније уз звуке сирене и песама посвећеним фудбалском клубу  Албаније. Већу колону, припадници косовске полиције су зауставили на улазу Грачанице, не дозволивши им кретање транспарентима и заставама. Мештани Грачанице, мирно су посматрали дефиле, не дозвољавајући да дође до било каквог инцидента.

Check Also

Вучић са Фабрицијем: Србија у Бриселу за нормализацију односа

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији …