Главна / Друштво / Међународни дан против злоупотреба и кријумчарења дрога

Међународни дан против злоупотреба и кријумчарења дрога

drogaМеђународни дан против злоупотреба и кријумчарења дрога обележава се 26-ог јуна сваке године у циљу подизања свести о великом проблему који нелегалне дроге представљају за друштво. Овај дан подржавају поједници, друштва и разне организације широм света.

У политичкој декларацији Генералне скупштине УН наводи се: „Дроге уништавају животе и заједнице, подривају одрживи људски развој и стварају криминал. Дроге утичу на све сегменте друштва у свим земљама; нарочито злоупотреба дрога утиче на слободу и развој младих људи, најдрагоценије светске вредности“.

Шта је дрога? Дроге су хемијске супстанце које мењају стање свести, опажања, расположење, мишљење и понашање. Дрога може озбиљно ометати емоционални и психолошки развој, нарочито код младих људи. Поред тога, многи корисници ризикују да постану зависни.

Нелегалне дроге које се међународно контролишу укључују канабис, стимулансе амфетаминског типа, коку / кокаин, халуциногене дроге, опијате и седативне хипнотике.

Последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. У свету више од 200 милиона људи најмање једном годишње узме неку дрогу, од којих је 25 милиона и зависника, а сваке године 200.000 људи умре од последица коришћења дрога.

Коришћење дрога међу младима који су посебно осетљива популација има бројне краткорочне и дугорочне последице, не само за појединца, већ и за целокупно друштво.

Злоупотреба дрога у адолесценцији, између осталог, је повезана са бројним психосоцијалним проблемима, лошим успехом у школи и другим проблемима.Млади данас имају приступ све већем броју супстанци и врло често их користе у комбинацији са алкохолом, а употреба више врста психоактивних супстанци, укључујући комбинације са алкохолом и лековима, постаје све израженији образац коришћења у Европи.

Циљ светске кампање је да се мотивишу људи за учешће у свим активностима које могу да допринесу смањењу злоупотребе дрога. Посебно значајна циљна група су млади које треба мотивисати за здраве стилове живота. Успешне превентивне мере укључују и препознају значајну улогу породице, школе и заједнице у јачању превентивних фактора и смањењу фактора ризика и треба да буду у складу са доказима, али и специфичностима средине у којој се спроводе активности.

Check Also

Одржан први састанак Радне групе за израду закона о несталим лицима

Судбина 10.006 особа, међу којима више од 4.000 српске националности, које се од краја сукоба …