Главна / Радио / Интервју / Живот Срба у Метохији недостојан 21. веку

Живот Срба у Метохији недостојан 21. веку

vinkaЖивот Срба у Метохији се може описати као живот који није нормалан у 21. веку, рекла је начелница Пећког округа у интервју Радио Грачаници, Винка Радосављевић.

“Нисмо од оних који желе да само кукају, како нам је тешко и да представљамо ситуацију много гору него што јесте или да будемо неке жртве. Ми смо свесни целокупне ситуације. Вратили смо се да очувамо своју културу, баштину да сачувамо оно што су нам оставили наши преци. Знамо да неће бити лако, али смо на своме и свесни смо свега онога што нам се приређује, није лако, али имамо вољу и желимо да живимо где смо рођени. Наша деца су ускраћена у многоме, нема спорта, културних дешавања, манифестација, не крећемо се слободно, али за све то се морамо борити и изборити“, рекла је у интервју Радио Грачаници, начелница Пећког округа Винка Радосављевић.

Радосављевићева је рекла да су Срби у Метохији изложени нападима и да нико и даље не реагује на све што се дешава и што се ради  преосталом српском народу. Најодговорније за све нападе на Србе смата да су међународна заједница,  косовска полиција, већинска власт и опозиција.

„Напади на Србе у Метохији су све учесталији. Изложени смо сви заједно великим страховима. Чудно би било да нема напада и претњи. Албанци нам нападима само стављају до знања да за Србе нема места на КиМ и да нисмо пожељни да опстанемо . Међународна заједница је овде да би нам обезбедила мир, слободу, али као да не чују шта се дешава не желе да реагују  да се укључе у нормализацију односа, а одлично сви знамо који је њихов посао и шта треба да раде“.

Према речима начелнице Пећког округа, свака изјава коју опозиција у косовском парламенту најављују додатно уплаши преостале Србе и оне који желе да се врате.

“Повратак је лош, очигледно је да неке косовске институције нису довољно укључене или не желе да буду укључене у повратак расељених на КиМ. Најбитније је да има заинтересованих за повратак , а што има више повратника ми ћемо више радити. Сви представници који су задужени за нормализацију односа морају се укључити  у повратак расељених. Није само решење да се Срби врате и да им се сагради  кућа. Мора се направити стратегија за запошљавање, миран и безбедан живот” .

 

Ћутало се годинама да многи примају дупле плате, да су  из неких породице сви запослени , а да притом не живе у Метохији. То су радиле предходне власти на локалу, то су биле страначке и пријатељске везе.

“Скоро петнаест година многи који не живе овде, примају плате. Постоје породице где су сви запослени и примају плате, а не живе на КиМ. Овде се Влада Србије мора укључити, заправо сви заједно морамо решити овај проблем који је стар много година. Уколико неко жели да живи на КиМ онда треба да ради овде и прима плату коју ће зарадити, а не да неко ко живи и није напустио своје место једва прехрањује породицу, а да се неко богати преко њих. Хитно  се мора предузети решавање ових проблема, јер су они кључни за опстанак и  једино тако можемо знати колико нас тачно има у Метохији. Овај народ има велико поверење у представнике Владе Србије која треба као и до сада да увек буде са својим народом на КиМ“.

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …