Главна / Друштво / Изложба домеће радиности у Грачници

Изложба домеће радиности у Грачници

domaca_radinostИзложба домће радиности жена са простора Косова и Метохије традиционални је догађај у оквиру Видовданских свечаности. Према речима председнице Удружења пословних жена „ Авенија“, Гордане Ђорић, циљ ове изложбе је очување нашег фолклорног богатства као и очување идентитета Срба са простора Космета.

„Ово је већ десета-јубиларна година како приређујемо ову изложбу на којој има заиста прелепих експоната народне ношње из свих крајева Космета, као и везених и хекланих радова“ , каже Гордана Ђорић за Радио Грачаницу.

Христини Ристић из Ранилуга ово је друго учешће на изложби, а на свом првом учећшу прошле године добила је награду за најлепшу тканицу. Она каже да поред очувања традиције, што је веома битно у Поморавском крају, где она живи, од домаће радиности се у њеном крају још увек може пристојно зарадити.

У нашем крају још увек је обичај да млада носи на поклон свекрви комплетну народну ношњу, као и да она исто то добије од свекрве, а на сам дан свадбе свекрва игра тзв. „ Свекрвино коло“ у ношњи коју је добила на дар од своје снајке – каже Христина.

Након изложбе, а у оквиру манифестације „ Избор за Косовку девојку“ додељене су и награде за најуспешније учеснице изложбе домаће радиности. Према одлуци жирија за најлепши вез ове године награђена је Јелица Јордановић из Пасјана, награду за најлепшу тканицу добила је Јоргованка Стојковић из Горњег Кусца, а за најлепши хеклани рад награђена је Велика Трајковић из Косова Поља.

Покровитељ манифестације Видовданске свечаности 2013. године је Министарство културе Републике Србије и Владина Канцеларија за Косово и Метохију.

 

 

Check Also

Јучерашња туча нема политичких конотација тврде родитељи

Јуче око 11 часова, како се испоставило у најављеној тучи две групе младих људи, углавном …