Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић сутра у Метохији

Ђурић сутра у Метохији

Djuric u StrpcuДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић боравиће сутра у Метохији и том приликом посетити Ораховац, Велику Хочи и манастир Зочиште.

Директор Канцеларије за КиМ ће од 10:45 часова у Oраховцу, у порти цркве Успења Пресвете Богородице, разговарати са председником и члановима Привременог органа и српским мештанима ове општине. Том приликом, директор Ђурић ће обићи цркву Успења Пресвете Богородице, коју су на дан великог православног празника, Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра и ове и прошле године напали албански екстремисти.

Предвиђено је и да у том месту директор Марко Ђурић обиђе Основну школу „Доситеј Обрадовић“ и гимназију „Ораховац“, које се налазе под истим кровом, и разговара са ученицима и наставницим ових ретких српских школа у Метохији, које су и под најтежим условима опстале у градској средини.

Обилазећи Метохију, директор Канцеларије за КиМ ће од 12:30 сати у Великој Хочи посетити и комплекс цркве Светог Стефана, који обухвата цркву посвећену Светом Архиђакону Стефану, парохијски дом и Дечанску виницу, после чега ће разговарати са мештанима ове српске енклаве.

Посету Метохији директор Канцеларије за Косово и Метохију ће завршити од 14:45 у Зочишту, обиласком манастира Светих Врача Козме и Дамјана. Манастир Светих Врача Козме и Дамјана датира из четрнаестог века. У нападу албанских eкстремиста 1999. године црква је минирана, а манастирске зграде су запаљене. Манастир је потпуно обновљен 2007. године и монаштво се вратило, али је и даље изложено сталним нападима и провокацијама.

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …