Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина ратификовала споразум, 60. ухапшених

Приштина ратификовала споразум, 60. ухапшених

samopredeljenjeПриштина је,после вишечасовног натезања са присталицама покрета Самоопредељење,ратификовала бриселски споразум.Лидер тог покрета Аљбин Курти чупао микрофоне,гужвао мапе.Полиција употребила сузавац и ухапсила више од 60 особа. Седница косовског парламента била је прекинута пошто су посланици покрета Самоопредељење,с Аљбином Куртијем на челу,ишчупали микрофон пред председником косовске скупштине Јакупом Краснићијем у тренутку када је он рекао да је на седници присутан 101. посланик и најавио почетак гласања о ратификацији бриселског споразума.Они су рекли да неће дозволити гласање о предлогу закона о ратификацији “споразума са Србијом”.
Куријеве присталице су, касније, ипак омогућили да се гласање одржи.
Претходно је Краснићи критиковао понашање посланика Самоопредељења и истакао да када би они били на власти не би довели демократију,а посланици Самоопредељења су развили заставу Косова на којој пише “Хашимово Косово”.
Косовска полиција је раније данас ухапсила више од 60 активиста покрета Самоопредељење и употребила сузавац како би их спречила да уђу у зграду скупштине Косова и прекину седницу на којој би требало да буде усвојен бриселски споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.Демонстранти су бацали фарбу на полицајце који су узвратили сузавцем и, према незваничним информацијама,има и повређених.
Седница скупштине је прекидана и раније током дана,пошто један број посланика због протеста Самоопредељења није успео да уђе у скупштинску салу,па је председник скупштине Јакуп Краснићи одредио паузу.
Косовски премијер Хашим Тачи је на јучерашњем састанку чланова владе Косова рекао да је убеђен да ће посланици усвојити закон за ратификацију Споразума о нормализацији односа између Косова и Србије.

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …