Главна / Друштво / Грачаница: Скромно обележен дан особа са инвалидитетом

Грачаница: Скромно обележен дан особа са инвалидитетом

DSCN1047Шаховским турниром  на коме су учествовали чланови више удружења и организација, у Грачаници је данас обележен дан особа са инвалидитетом.

Скромно, као и импровизовани објекат у коме се окупљају и раде, чланови удружења слепих и слабовидих особа традиционално су одржали турнир у шаху што је, према речима председника удружења  Трајка Петковића у овом тренутку једино што су могли да ураде како би обележили овај дан.

„Ово је једино што смо могли да учинимо јер средстава за нешто више нема, а и ово нам је омогућила Општина Грачаница. У овој нашој скромној просторији иначе се свакодневно игра шах и покушавамо да нашим члановим помогнемо да остваре оно што им закон гарантује. Средстава за нешто више немамо“.

На шаховском турниру учешће је узео и Радован Јаковљевић, председник савеза слепих Косовске Митровице.

„Надам се да ће држава у наредном периоду више издвајати за репрезентативне инвалидске организације и знам да једна радна група Министарства за рад и социјална питања ради на изради новог закона, али морам да кажем да су нам за сада услови веома тешки. Апелујем још једном за мало више разумевања за наше проблеме“.

DSCN1049Једина жена која сваке године узме учешће на шаховском турниру Благица Велић истиче да јој је познавање Брајеве азбуке помогло да се запосли и да данас има  пензију.

„Помаже ми и данас јер могу да прочитам на кутијама од лекова о ком леку се ради, али и добијам неке часописе па могу да проведем време читајући. На жалост многи из удружења нису имали могућности да науче ову азбуку и данас су ускраћени за много тога“.

На територији општине Приштина постоји пет сродних удружења и организација особа са инвалидитетом, а само у савезу слепих има око 90 чланова. Сви они функционишу у отежаним условима, пре свега због ограничених материјалних среедстава, али и како најчешће истичу, одсуства слуха и разумевања друштва за њихове проблеме.

Check Also

Руска вакцина почела да се производи у “Торлаку”

На институту „Торлак“ је покренута производња вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ и у будућности …