Главна / Друштво / Липљан: Свечано на дан Ваведења пресвете Богородице

Липљан: Свечано на дан Ваведења пресвете Богородице

vavedelje, lipljanУ  порти цркве Ваведења пресвете Богородице у Липљану обележена је Храмовна слава која је истовремено крсна слава појединих мештана, као и дан општине Липљан.

Свету архијерејску литургију поводом храмовне славе, служио је Владика рашко-призренски Теодосије. У пригодној беседи пред великим бројем окупљених верника Владика Теодосије је позвао народ да опстане на Христовом путу.

„Ми браћо и сестре сабрани у овом древном Храму у  Липљану, посвећеном Ваведењу пресвете Богородице можемо Богу само да благодаримо за сва његова доброчинства и за то што он промишља о нама. Промишља на начин како да нас приведе себи и како да ми новозаветни изабрани српски народ, божији народ, опстанемо на Христовом путу- путу спасења. И ми за све што нам се данас дешава у овом граду и читавом Косову и Метохији, не можемо ништа друго рећи, него  Слава Богу за све“.

Са верницима у Липљану данас је боравио и заменик директора канцеларије за КиМ Душан Козарев који је изразио задовољство што нас је данас,како је казао, упркос свим невољама и спорадичним лошим вестима, све више.

„У нашим богомољама на Космету окупља се све више народа и морам да приметим влада једна посебна атмосфера која није иста ван њих. Оно што бих желео да поручим, не само Србима на Космету, него и у Србији па и глобално, је да као што смо саборни, смерни и спокојниу јединству у цркви на светој литургији и у портама манастира, такви трба да будемо и у мислима и делима ван њих. Уверан сам да свако од нас, на овај или онај начин може да буде бар мало бољи“.

Заменик премијера у Влади Косова Бранимир Стојановић честитао је празник Липљанцима и позвао их да се уздрже од продаје имања, јер како је казао „наши преци нам нису оставили у наслеђе имања да би их ми сада продавали, већ да би их оствили у наслеђе свом потомству“. Стојановић је казао да је свестан бројних проблема, пре свега када се тиче незапослености, али да се нада да ће се ти проблеми полако решавати.

Задовољство великим бројем окупљениух верника у порти липљанске цркве Ваведења пресвете Богородице, изразио је и градоначелник општине Грачаница Владета Костић.

„Липљан је некад био већински српски град, на жалост сада више није тако, али се надам да ће липљанци почети да се враћају у свој град. Радује ме чињеница да у овом храму сваке године има све више верника на овом свечаном дану и то даје наду да ће нас и убудуће бити све више“:

Са липљанцима је данас био и председник хуманитарне организације „Солидарност за Косово Арно Гујон, који је међу косовским србима познат као осведочени пријатељ и хуманиста.

Прослава овог великог православног празника настављена је уз пригодан културни програм приређен у просторијама Дома културе у Доњој Гуштерици, чиме је обележен и дан општине Липљан.

 

Check Also

Помоћ за ромске породице у Грачаници

Ромским породицама у ромској махали у Грачаници данас су подељени пакети са основним животним намирницама …