Главна / Друштво / Славски колач – украшавање

Славски колач – украшавање

slavaОбележавање крсне славе један је од најважнијих датума код Срба. Није важно која слава је у питању, свака је свакоме подједнако важна. Као што је слављење Крсне славе један од најважнијих дана у свакој породици, тако би и мешење Славског колача требало да буде празник за сваку домаћицу.

Чињеница је да домаћице сваке године све мање праве украсе за колач, већ купују, па смо на ту тему разговарали са домаћицом Иваном Недељковић, која се већ неколико месеци уназад позабавила прављем украса за Славски колач.

Припремање хране, сређивање куће и добро расположење увек су најважнији фактори тих дана, а домаћица је та која повуче најдебљи крај.

Славски колач се украшава украсима од теста који су симболи наших жеља за благостање породице. Различити креативни украси нису настали без симболике већ сваки украс има неко своје значење, на пример: крст и славски печат – вера, клас жита, грожђе и буре – родна година, цветови – лепота, птице -мир итд.

„У зависности од периода године када падa Слава, домаћица прави посни Славски колач или мрсни. Славски колач је домаћи хлеб који се пече у округлом калупу, а украшен разним облицима који се праве од истог теста, као и специјалним украсима који се праве од теста посебно умешеног за ту сврху. Углавном на сваком Славском колачу налазе се незаобилазни симболи као што су крст и печат, а неретко се нађе и плетеница. Украси од теста за Славски колач се праве од тврдо умешеног сланог теста, и најбоље их је правити дан-два пред славу“, објаснила нам је Ивана.

ukrasiИвана каже да у овом периоду слава има доста посла и да је овај посао смирује. По цени од 400 динара код ње се могу купити 15 облика за које се ви одлучите.

„Није ово тежак посао, само треба имати живаца, а ја их имам. Ја сам одувек свој Славски колач украшава најбоље што сам знала и тако су колегинице и комшинице виделе и почела сам и њима да правим и тако се проширио посао“, рекла је Ивана.

Украси могу бити различити и они се могу правити на различите начине, што само зависи од креативности. Ивана нам је испричала и како то она ради.

„У посуди за мешење промешате брашно и со, а затим мало по мало доливате млаку воду и мешате. Умесите тврдо и еластично тесто. Уколико желите да украси буду бели кад се колач испече или их раније правите па да могу дуже да стоје, повећајте количину соли на 100г. Прво направите веће украсе јер ће вам требати више теста, а потом остатак теста развуците оклагијом што тање и направите ситније украсе. Ето,можда сам успела да охрабрим бар један део вас који погледају рецепт да направе сами украсе за славски колач“, испричала је Ивана.

Ово је један од предлога украса од теста за славски колач, а можете направити још и књигу, буре, клас и цветиће.

„Славски печат се ставља први на колач на средини колача и са четири стране, преко иду украси. Традиција је да имате дрвени изрезбарени печат који утиснете у тесто, ако немате можете направити плочице са изгледом печата. Квадрат прекрстите и редом у четвртине упишите по два слога. ИС, ХС, НИ, КА. Порука која гласи “Исус Христ побеђује“.

Slovo-i-ukrasi-za-slavski-kolac_5_resizeГде је слава – ту је и Србин, каже стара народна пословица, а ми додајемо – и добра домаћица.

Check Also

Епархија рашко-призренска: Кршење права СПЦ, косовске власти поново забраниле литургију у храму Христа Спаса у Приштини

Епархија рашко-призренска саопштила је да су косовске власти другу годину заредом забраниле верски обред у …