Главна / Друштво / Пост је здрав за тело и психу

Пост је здрав за тело и психу

преузимањеПОСТ, који за многе има верски карактер, може у значајној мери да допринесе и очувању здравља, али и спречавању неких обољења.

Јеловници који се препоручују током периода поста најсличнији су вегетаријанском и медитеранском режиму. На овај начин се, током 40 дана уздржавања од намирница животињског порекла, постиже побољшање и одржање здравља.

Када сте на најстрожем посту телу пружате прилику да се регенерише, ослободи токсина. Будући да се углавном хранимо лоше, организам највећи део енергије троши на варење и не остаје му довољно за елиминацију токсина. Када престане да прима храну, приморан је да се снабдева из резерви које је благовремено припремио, као што је гликоген који се складишти у јетри, а затим се троше масни депозити. Постоји теорија да ћелије тумора за време поста улазе у стање мировања, престају са деобом и растом, што резултира тиме да саме себе униште.

– Корисно је уздржавање од хране једном недељно, средом или петком. Тако органи добијају заслужени одмор, убрзава се топљење масних наслага, подмлађују се ћелије и ткива, изоштрава памћење.

– Пост искључује из јеловника намирнице животињског порекла, које су извор беланчевина и засићених масноћа које утичу на повишен ниво холестерола и развој атеросклерозе. Помаже, такође, код бројних хроничних болести – депресије, дијабетеса, хипертензије, повишеног холестерола, срчаних болести, синдрома хроничног умора, бронхијалне астме, неуроза, менталних и других болести.

slava– Вегетаријанска исхрана има корисне ефекте баш због малог уноса засићених масноћа, холестерола и протеина, а повећаног уноса сложених угљених хидрата, дијетних влакана, магнезијума, калцијума, фолне киселине и антиоксиданата витамина Ц и Е. Смањен унос меса директно је повезан са смањењем масноћа и холестерола и превенцијом атеросклерозе. Дијетна влакна из воћа и поврћа повољно утичу на ситост, смањење гојазности, нормализацију масноћа и шећера у крви, крвног притиска, болести срца и бубрега, Алцхајмерове болести и превенцију рака дебелог црева.

– Медитеранска исхрана подразумева велику потрошњу воћа и поврћа, интегралног хлеба и целог зрна житарица, орашастих плодова, плаве рибе из дубоких мора, маслиновог уља и црног вина у умереним количинама. Маслиново уље има повољне ефекте на крвни притисак и инхибицију оксидације ЛДЛ олестерола уз антитромбогени ефекат и побољшање инсулинске сензитивности. Омега-3 масне киселине имају антиинфламаторно-антитромботичко дејство, повећавају инсулинску сензитивност, а њима је богата плава риба и орашасти плодови. Дијетна влакна успоравају варење и апсорпцију хранљивих материја смањују ниво шећера и масноћа у крви, повећавају ситост између оброка, успостављају нормалан рад дебелог црева и превенцију канцера.

– Сложени угљени хидрати и дијетна влакна из воћа, поврћа и житарица, којима обилује хришћански пост, доприносе регулацији телесне тежине, смањењу стомачне гојазности, фактора инфламације и тромбозе, нормализацији гликорегулације, липидног статуса, хипертензије и превенцији атеросклерозе и васкуларних догађаја. Повећан унос калијума из воћа, поврћа и ораха значајно доприносе регулацији крвног притиска. Орашасти производи садрже и мононезасићене масноће, дијетна влакна, кардиопротективне минерале и витамине.

– Ако у току поста користимо бели хлеб, лисната теста, производе богате концентрованим шећерима, слатке напитке и сокове постоји опасност добијања у телесној тежини, а посебан ризик носи стомачна гојазност која је удружена са ризиком других компликација као што су повишен крвни притисак, поремећај масноћа и шећера у крви. Маргарин, иако је биљног порекла из сунцокретовог уља, треба искључити из исхране због транс изомера масних киселина које садржи и које настају током процеса хидрогенације. Ови транс изомери одговорни су за поремећај холестерола, ЛДЛ холестерола, триглицерида и повећавају ризик од васкуларних компликација, ангине пекторис и инфаркта миокарда.

Check Also

Не конзумирати ракију непознатог порекла, како би се избегле последице ризичне по здравље и живот!

Последњих недеља појавила се комовица непознатог порекла, која је доступна становницима Косова и Метохије по …