Главна / Друштво / Употреба лекова са негативне листе само уз савете лекара и фармацеута

Употреба лекова са негативне листе само уз савете лекара и фармацеута

DSCN1140_FotorУ последње време на телевизијским рекламама појављује се све већи број лекова и разних препарата, а уз њихову препоруку нуди нам се брже и скоро сигурно излечење, као и отклањање болова и тегоба. То је био повод да разговарамо са Марком Танасковићем, магистром фармације и шефом апотеке Дома здрављау Грачаници.

– Сви лекови који се рекламирају путем медија морају да буду безбедни, јер по статуту Агенције за лекове и медицинска средства, сваки лек који се рекламира мора да има сертификат о безбедности. Мора да буде доказано да је безбедан за пацијенте, али и да је доказано ефикасан. О проценту ефикасности не бих да говорим, то зависи од препарата до препарата – каже Марко Танасковић.

Када су у питању препоруке лекара, Марко каже:

– Лекари их не препоручују на рецепт зато што су то лекови са негативне листе и пацијенти могу сами да их купују. Само такви препарати могу да се рекламирају путем медија.

Приликом сваког рекламирања лека, телевизије су у обавези да нагласе да се пацијент о коришћењу лека мора посаветовати са лекаром или фармацеутом.

– Пре свега, сваки лек може да има нежељена дејства, односно контраиндикације. Из тих разлога, неопходно је, без обзира што се лек рекламира путем медија, што је доступан у слободној продаји, да се пацијенти посаветују са лекаром или фармацеутом. Поред тога ти препарати могу да ометају дејство неких лекова, рецимо, препарати калцијума, магнезијума могу да ометају препарате гвожђа који се користе у лечењу анемије. Антациди, који се користе у лечењу горушице могу да ометају коришћење неких лекова, као што су лекови за крвни притисак. Због тога је неопходно да се пре употребе било каквог препарата, без обзира да ли је он природан или не, пацијент посаветује са лекаром или фармацеутом – каже за наш радио Марко Танасковић и додаје:

– Фармацеут најпре пита пацијента због чега узима тај лек. Након тога мора детаљно да испита пацијента о његовом стању, о другим лековима које примењује, да објасни пацијенту дозирање. То је оно што је најбитније. Зато и пацијент мора да сарађује и да изнесе све податке. Реално, када купују такве препарате, пацијенти не траже савете од лекара јер не желе да чекају само због тих питања, него се најчешће посаветују са фармацеутом.

Да ли продаја свих тих рекламираних лекова омета фармацеутску индустрију?

– Агенција свакако неће дозволити препарат који нема ефикасност, међутим немају сви препарати стопроцентну ефикасност, тако да ће можда лек неком стварно помоћи, али неком и неће. Мој савет је, без обзира какав проблем пацијент има, да најпре поразговара са лекаром, пре него што купи било какав препарат – каже Танасковић.

Check Also

На северу Косова оболео затворски чувар, а још седам особа са симптомима

Ситуација у вези са ширењем заразе коронавируса на северу KиМ је изузетно забрињавајућа, оболео је …