Главна / Вести / Споразум шанса за Србе

Споразум шанса за Србе

rada_trajkovic11:53 Извор:Ртс

Посланица Јединствене српске листе у косовском парламенту Рада Трајковић изјавила је данас да је бриселски споразум шанса за све Србе на Косову и Метохији, пре свега у смислу јединственог наступа, што до сада није била реалност.
“Имаћемо јединствен политички наступ са Србима са севера Косова, што до сада није била реалност. Тај споразум заиста за све нас представља једну шансу у смислу, пре свега, јединственог наступа свих Срба који су остали да живе на Косову”, рекла је Трајковић за РТС.Упитана да ли је компромис са Србима са севера Косова у вези примене тог споразума на видику, Трајковић је казала да Срби немају излаз и да им је потребно да добију гаранције да никада неће бити одбачени, а да држава са друге стране зна да је они неће компромитовати у смислу онога на шта се обавезала и прихватила као обавезу.
На питање зашто је Србима јужно од Ибра важно да се нађу за истим столом са представницима Срба са севера и представницима владе, Трајковић је казала да је то зато што су Срби јужно од Ибра у континуитету остављани по страни.
Говорећи о примени бриселског споразума, Трајковић је навела да ће примена бити тешка, али да је обавезујућа.
Она је додала да се српска заједница легализује и да постаје призната институција преко које ће Срби моћи да разговарају и артикулишу своје захтеве, што је до сада било немогуће, а да је примена споразума веома важна и због решавања безбедносних проблема на Косову.

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …