КосовоНасловна

Пантовић: Не верују Срби у косовску правду

Велики број Срба са севера Косова ове новогодишње и божићне празнике дочекаће у косовским притворима или затворима. Адвокат Љубомир Пантовић, један од њихових бранилаца, каже да је боравак у затвору тежак сам по себи, посебно када је реч о Србима у косовским затворима који немају вере и наде у будућност и не верују правосуђу које им суди.

Пантовић наводи за Косово онлајн да често обилази брањенике у притворима и оне чак који су на издржавању казне.

„Један дан у затвору је дуг као година, и можете да замислите са којом жељом они очекују свог браниоца да са њим попричају, питају има ли шта ново, шта се дешава са предметом и има ли наде за њих. Једноставно, они су у тешкој ситуацији, у притвору, потпуно лишени слободе. Имају два пута месечно посете чланова породице. Браниоци могу неограничено да посећују своје притворенике, само се за прву посету узима се дозвола од суда, а касније можемо сваког дана да их обилазимо. То су људи који су и очајни, немају вере и наде у будућност. Наравно, не верују ни правосуђу који им суди, али ви сте ту као бранилац да их охрабрите, да им улијете неко самопоуздање. Ја рачунам да прилично успевам у томе. Тешко је бити у сваком затвору, а овде посебно“, каже Пантовић за Косово онлајн.

Као кључни проблем он апострофира дуг период истраге до подизање оптужнице.

„Закон је такав да истраге за тешка кривична дела до подизања оптужнице могу да трају до 12 месеци. То је прилично дуг период. За тежа кривична дела која су правно и чињенично сложенија и обимнија, та истрага може да се продужи још за шест месеци. Значи да истрага, кривични поступци до подизања оптужнице могу да трају и до годину и по дана, што је јако дуг период, али на жалост такво је законско решење. Један дан у затвору је много, а не 12 месеци. Један мој колега је недавно за медије рекао када се тиче тежих кривичних дела и кривичних дела са међуетничким предзнаком онда у правду на Косову верују само они који су необавештени или који имају искривљену представу о стварности овде“, каже адвокат.

Говорећи о стању и расположењу Срба у притвору против којих још није подигнута оптужница, Пантовић каже да их често обилази и да се труди да им подигне морал.

Додаје да поред затворених Срба, ови божићни и новогодишњи празници тешко падају и њиховим породицама. Истиче да се труди да им увек буде на располагању и помогне у сваком тренутку.

„Исто као што ваш брањеник од вас очекује неко охрабрење и вест, наду, исто важи и за чланове њихових породица, и они су наравно заинтерсовани шта ће бити и каква су предвиђања. Морате заиста и са њима разговарати у свако време и бити им при руци, спремни да их охрабрите, и наравно да им пренесете шта се дешава у сваком предмету и са њиховим чланом породице који је у затвору. Тај сегмент њиховог посла није занемарујући, морамо да будемо у контакту непрекидно и са брањеницима који су лишени слободе и са члановима породице“, рекао је Пантовић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон