Главна / Друштво / Одржана јавна расправа за нову локацију гробља у Грачаници

Одржана јавна расправа за нову локацију гробља у Грачаници

lokacija_grobljaДанас је у општини Грачаница одржана јавна расправа о одређивању нове локације гробља у Грачаници. На јавној расправи могли су да учествују сви мештани Грачанице, међутим, иако су данима јавно били позивани за учешће у расправи , одазив мештана био је занемарљив.

Заменик градоначелника општине Грачаница Игор Аритоновић истакао je да је општинско руководство покушало заједно са грађанима да одреди нову локацију гробља и да је општина грађанима понудила да од две одаберу једну локацију.

„ Локација за коју су се присутни определили није у власништву општине. Мештани и Епархија су дали своје предлоге, на нама је да видимо какве су могућности изградње на тој локацији“ , рекао је Аритоновић.

Директорица Oдељења за урбанизам, планирање, катастар и заштиту животне средине Нада Бркљач објаснила је о којим се локацијама ради.

opstina_gracanica„Имамо предложене две локације: локација на Падалишту површине 1,5-2 хектара и локација изнад пруге површине 1 хектар и 90 ари“, објаснила је Бркљач.

Саветник градоначелника Небојша Перић је напоменуо да локација за коју су се присутни одлучили није у власништву општине.

„ Сада предстоји још неколико техничких елемената да се ова локација припреми за ту намену“, истиче саветник градоначелника.

Један од присутних мештана Љубомир Максимовић замолио је општинско руководство да се ипак, одлуче за локацију изнад пруге, пре свега из безбедносних разлога и изразио је незадовољство због тако малог броја присутних мештана.

ucesnici_raspraveСекретар Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске Сава Шмигић сматра да је локација изнад пруге боља и приступачнија.

Званична одлука о новој локацији гробља у Грачаници биће донета за седам дана. Површина постојећег гробља је 80 ари а површина нове предложене локације изнад пруге 1 хектар и 90 ари.

Из Одељења за урбанизам, планирање, катастар и заштиту животне средине општине Грачаница напомињу да ће бити урађено урбанизовано гробље са одређеним парцелама, стазама и прилазима.

groblje

 

Check Also

Вучић: На КиМ све тежа ситуација, још 53 оболело, мере у складу са Владом Србије

На Косову и Метохији је све тежа ситуација, тамо данас имамо 53 болесника, и они …