Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Одговорност за повратак расељених на институцијама Косова

Јевтић: Одговорност за повратак расељених на институцијама Косова

DSCN7752На првом  дводневном  састанку  радне групе за трајно решење питања расељених лица, министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић истакао је да је нестабилна политичка ситуација на Косову главни фактор који утиче на повратак расељених и да је у том смислу одговорност   на косовским институцијама и читавом косовском друштву.

„ Сведоци смо чињенице да у неким случајевима косовска полиција уради свој посао али да правосуђе закаже или врло споро ради свој посао и то је оно што је велики проблем. Одговорност јесте на косовским институцијама и на већинском албанском народу који мора да прихвати да расељени имају право да се врате својим домовима“.

Министар Јевтић нагласио је чињеницу да протести опозиције и превртање камиона са српском робом  отежавају процес повратка јер шаљу поруку да је све оно што долази од Срба неприхватљиво.

Министар Јевтић казао је да данашњи састанак  управо има за циљ давање препорука и одређивање мера за решавање свих проблема повратника, пре свега безбедности и свега онога што су  негативне појаве у повратничким срединама.

„Поруке које се исписују на верским објектима, као што је она која је недавно исписана на капији цркве Светог Николе у Приштини, као и чињеница да има много оних који одлазе на ратишта у Ираку и Сирији и оних који се са тих ратишта враћају, говори нам да постији оно што се зове ширење идеје исламског радикализма на Косову нимало не доприноси стабилизацији ситуације и повратку расељених“, истакао је Јевтић.

Према речима Јевтића, за сада има око 20.000 Срба који су изразили жељу да се врате на своје огњиште, што је како је казао, поражавајућа чињеница у односу на број расељених након ратних сукоба 1999. године.

„ Повратак се углавном дешава у руралним срединама и то је још једна чињеница са којом не можемо бити задовољни али кривицу за то помало сносимо и сами јер је много продатих станова и кућа у свим већим градовима што затвара могућност повратка. Са друге стране постоји нешто што су животно важне ствари а то су образовање, здравствена заштита и могућност за запослење што такође у великој мери утиче на нечију одлуку о повратку“.

Састанку,  поред осталих, присуствују представници ОЕБС-а, УНХЦР-а, Комесаријата за избегла и расељена лица Републике Србије, представници Канцеларије за КиМ Владе Србије, Министарства за рад и социјална питања Републике Црне Горе и Македоније као и више представника косовских министарстава.

Тема сутрашњег састанка биће проблем личних докумената у смислу остваривања основних људских права као што је право на повратак узурпиране имовине.

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …