Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Нико неће и не сме да дира наш Универзитет

Ђурић: Нико неће и не сме да дира наш Универзитет

djuric„Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици је један од стубова опстанка нашег народа на Косову и Метохији и Србија је поносна на овај Универзитет. Никоме нећемо дозволити ни да гаси, ни да смањује , ни да на било који начин утиче на рад овог Универзитета“, рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију после данашњем састанку са представницима Приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Ђурић је додао да „о судбини Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици увек ће уз подршку целе Србије одлучивати цела академска заједница, професори, студенти и сви они који чине тај Универзитет“.

„Србија неће дозволити било коме да на негативан начин делује према Универзитету и борићемо се за то да Универзитет , који је иначе на територији Косова и Метохије, једини који је члан Европске асоцијације универзитете и са чијом дипломом можете да радите и у Бриселу, Берлину, Лондону, Москви… да тај Универзитет јача и напредује“, поручио је Ђурић.

Ђурић је рекао да се на састанку са ректором и свим деканима факултета овог Универзитета и професорима чуло много сугестија и жеља за интензивирање сарадње и додао да ће се у наредном периоду у редовној основи саветовати са члановима факултета, деканима и ректором и да ће заједно покушати да учине да Универзитет буде јачи.

„Општи закључак овог састанка јесте да само потпуно јединствени можемо заштитити Универзитет, интересе академске заједнице и ми ћемо то сасвим сигурно и бити“, закључио је Ђурић.

Говорећи о упућеном предлогу Министарству просвете о интеграцији Универзитете Ђурић је рекао да „ниједан корак неће бити вучен, ни једна мера неће бити направљена без најширег консензуса у академској заједници“.

„Нема никаквих иницијатива ни за реорганизацију нити за било шта од онога за шта су биле везане спекулације у јавности“, истакао је Ђурић.

Одговарајући на питање новинара о статусу и будућности српског Универзитета у Косовкој Митровици Ђурић је поновио да је Србија поносна на овај Универзитет и да је то „један од центара наше борбе и нашег опстанка“.

„Шта Универзитет значи за наш народ на Косову и Метохији најбоље се види летњим месецима када су овде улице готово испражњене у поредјењу са свакодневном ситуацијом када овде врви од студената. Митровица је велики универзитетски центар у Србији и боља по резултатима од многих других Универзитета“, поручио је Ђурић.

Он је поновио да „неће бити никаквих корака који ће се предузимати без потпуне сагласности академске заједнице.

„Ми смо у сталним консултацијама и сарадњи са Министарством просвете и постараћемо се да на свим адресама постоји исти став“, нагласио је Ђурић.

Ђурић је говорећи о наводној иницијативи за интеграцију Универзитета истакао да је „у јавности изашло једно непотписано саопштење без печата и читав низ спекулација на порталима“ .

„Истина је да је наша Канцеларија затражила од ресорног Министарства и надлежних институција да у свом раду утврде чињенично стање везано за функционисање појединих сегмената , служби на појединим факултетима што треба да раде надлежни органи, а о судбини Универзитета треба да одлучују, не владина тела или било какве политичке комисије, већ искључиво Академска заједница“, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић сматра да је тиме неко намерно хтео да изазове конфузију и посеје панику медју студенте и чланове академске заједнице.

„Дошао сам овде да представницима Универзитета и Академске заједнице пренесем јасан став државе а то је – нико неће и не сме, док је ове Владе и нашег народа на Косову и Метохији, да дира у наш Универзитет јер је он један од стубова нашег опстанка“, нагласио је Ђурић.

Коментаришући формирање комисије од стране привремених институција у Приштини, која би требало да се бави питањем овог Универзитета Ђурић је поручио да „они не би требало да се баве питањима која нису у њиховој надлежности“ и додао „овај Универзитет је у потпуности у надлежности Републике Србије, остаће у надлежности Републике Србије. Они немају никакве ингеренције над овим Универзитетом и не би требало о томе да дискутују“.

„Држава, Универзитет и српски народ на Косову и Метохији заједнички стоје јединствено стоје и стајаће и у будућности испред ове институције“, поручио је Ђурић.

„Решени су сви неспоразуми око писма које је упутила Канцеларија за Косово и Метохију Министарству просвете Републике Српске“, рекао је Срећко Милачић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Милачић је додао да је договорено „да убудуће делујемо јединствено и поносимо се чињеницом да наш Универзитет стабилан а знање и истина виши дигнитет који краси нашу образовну и научну институцију“.

„Најбољи показатељ наше стручности јесте квалитет образовања који је постигнут на нашем Универзитету, а уз помоћ државе, надамо се да ће у наредном периоду бити још бољи“, нагласио је Милачић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Ученици основних и средњих школа на територији централног Косова и Метохије данас су, након три …