Главна / Култура / Почетак успешне сезоне Народног позоришта Приштина

Почетак успешне сезоне Народног позоришта Приштина

revizorГлумци Народног позоришта Приштина играће вечерас од 20 сати премијеру представе Ревизор. Ово је трећа премијера у овој години након „Говорне мане“ и „Развојног пута Боре Шнајдера“, што је заиста велики успех  за овако кратак период. Гостујући у емисији Отворени студио Радио Грачанице, директор приштинског Народног позоришта Ненад Тодоровић, рекао је да је задовољан почетком ове сезоне.

„Већ јануара месеца смо имали премијеру комада „Говорна Мана“, аутора Горана Марковића, која је репризирана потом у Звездара Театру, са којим смо направили неку врсту сарадње. Јако је важно не само да будемо овде, него да се покажемо и мало шире и покажемо да приштинско позориште није само у Грачаници. Позориште је увек било и мало путујућа институција и увек су глумци волели да их и други виде. Након тога радили смо и „Развојни пут Боре Шнајдера“, комад који је проглашен за најбољи драмски текст у другој половини 20. века и ми смо сматрали да таква савремена баштина код нас буде пажена. На крају „Ревизор“који је класичан комад из 19. века који говори о болним стварима нашег друштва као што је корупција. Ово је комад који је утемељивач класичне српске драмске литературе“.

Тодоровић је казао да су планови Народног позоришта Приштина да маја месеца ове године буду домаћини позоришног фестивала „Јоаким Вујић“ који ће се по свој прилици одржати у Грачаници.

„Тиме не само уметнички него и институционално и културолошки забијамо још један ексер, односно додајемо још један у низу покушаја да наше позориште опстане и остане део  културне мапе Србије“.

Тодоровић је најавио осам премијера у овој години.

„Нама је јако важно да не само квалитетом одржимо репертоар него и квантитативно, јер просто Грачаница је мало место и након неколико реприза ви више и немате публике. На овај начин морамо да постигнемо и једну широку лепезу понуде, па шта се коме свиди нека гледа“, рекао је Тодоровић.

Представу „Ревизор“, режирао је швајцарски редитељ Маурисио Фаре и то је само почетак сарадње са иностраним редитељима планираним за ову годину.

Check Also

Представа “Мали принц” Малог театра изведена у Грачаници

Публика у Грачаници, како млађи, тако и старији, али у највећем броју малишани, имала је …