Главна / Вести / Косово и Метохија / Ивановић: Настављамо да гурамо прст у око Београду

Ивановић: Настављамо да гурамо прст у око Београду

oliver_ivanovicПредседник грађанске иницијативе Србија-демократија-правда Оливер Ивановић, изјавио је за Радио Грачаницу, да формирање скупштине АП Косова и Метохије без подршке Београда не може опстати.

„Сасвим је сигурно да ако Београд није дао сагласност за ту скупштину, она и неће имати подршку Београда и биће сасвим излишна. Ми смо своју судбину везали за Београд и без обзира ко у Београду чини Владу тај ће бити и саговорник за Србе са Косова и за оне са севера и за оне са југа“ , каже Ивановић.

Грађанска иницијатива Србија-демократија-правда неће учествовати у формирању скупштине, нагласио је Ивановић и додао да ни многе странке са севера неће подржати овако нешто.

„На овај начин настављамо да гурамо прст у око Београду, а ми немамо другог саговорника или ћемо с Београдом или смо у веома лошој позицији. Странке које су у власти имају озбиљну резерву према овоме јер не виде сврху формирања скупштине. Мислим да је ово контрапродуктивно и да делује као покушај опозиционих партија да се добро позиционирају овде и ову ситуацију користе како би слабили Владу Србије“, казао је Ивановић.

Сви можемо бити незадовољни преговорима, каже Ивановић и напомиње да је и он лично незадовољан резултатима преговора али ако иза тих преговора стане читава Влада Србије и ако скупштина  то подржи  са преко 85%, онда појединац или некаква мала странка на терену немају право на такав луксуз да се сукобљавају са тим ставом.

„Ми можемо у оквиру могућег тражити додатне гаранције да неће бити отпуштања људи који раде у институцијама Србије или да бар неће бити већег отпуштања него што ће бити у преосталом делу Србије, а не да ми покушавамо да рушимо Владу и да покушавамо да променимо мишљење Владе. Људи који се баве тим питањем не схватају реално ову ситуацију. Мислим да би требало да се замислимо мало и да пробамо да изградимо најбоље могуће односе са нашом Владом а не да се сукобљавамо са њом“ , поручује Ивановић.

Уколико би Срби са севера бојкотовали локалне изборе заказане за 3. новемар ове године, Оливер Ивановић сматра да би то било лоше решење.

„Ако Влада буде позвала да изађемо на локалне изборе, онда би требало да будемо мало паметнији јер ако не буде излазности на северу или било где другде, онда ће доћи до именовања скупштина и то је рецепт који је пробан већ једанпут 2000. године када је излазност била веома мала у многим срединама. Тада смо имали именоване скупштине, па онда именоване председнике општина а сада ће то именовање доћи из Приштине а Београд ће се са тим сложити, према томе, мислим да сами себи копамо рупу а то, никако, није паметно“ , наглашава Оливер Ивановић.

 

Check Also

ВУЧЕВИЋ ИЗАБРАН ПО ТРЕЋИ ПУТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИKА: Политика континуитета и наставак осмогодишње борбе за Нови Сад

Милош Вучевић, кандидат листе СНС је после два мандата на челу Новог Сада данас пред …