Главна / Друштво / Ромски центар значајан за образовање Рома

Ромски центар значајан за образовање Рома

romski_centarЦентар за накнадну наставу  познатији као „Ромски центар“ у Грачаници , годинама уназад представља место где ученици  ромске, ашкалијске и других мањинских заједница могу свакодневно уз помоћ наставника да уче и вежбају градиво из предмета у којима заостају у школи.

Проблем образовања један од водећих када је ромска заједница у питању, а постојање једног оваквог центра свакако је од велике користи за ученике који заостају у наставном градиву.

Самир и Менсур Османи и Риза Шерифовић, само су неки од ученика који похађају овај центар, а сви они истичу да су тамо научили и да читају и да рачунају.

„ Овде нам наставници помажу тамо где нисмо успели да савладамо градиво и онда добијемо прелазну оцену у школи. Волим да долазим овде и да учим јер ако не завршим школу нећу моћи да нађем посао“, каже ученик петог разреда Менсур Османи.

Риза Шерифовић ученик је осмог разреда ОШ Свети Сава у Сушици, а у „Ромски центар“ долази,  како каже, да би научио нешто више јер планира да настави школовање и да постане лекар.

dragana_romiКординатор центра Демир Османи сматра да центар пре свега доприноси подизању свести родитеља ове деце о важности образовања али и приближавање школе ученицима који нису успели да савладају градиво из појединих предмета.

Да би читав овај програм могао да функционише неопходна је сарадња између школе, родитеља и самог центра, за шта је задужен  медијатор центра Миљаим Јашари.

„Тренутно постоји мали застој у сарадњи али верујем да ћемо то брзо да превазиђемо. Мој посао је и да разговарам са наставним особљем у школама и да видим где ученици имају највећи проблем када се градива тиче, али и да проверавам присуство ученика на часове. Такође организујем и родитељске састанке у центру где указујемо родитељима на све оно што је битно када се тиче школовања њихове деце“.

У ромском центру тренутно је запослено девет особа, а сви они истичу да се слика ромске популације када се образовања тиче полако мења и да све више деце похађа и средње школе, што ранијих година није био случај.

Check Also

Почиње зимско рачунање времена, казаљку на сату враћамо један сат уназад

Померањем казаљки на часовнику један сат уназад, са три на два сата, у ноћи између …