Главна / Вести / Косово и Метохија / Амнестија, камен спотицања

Амнестија, камен спотицања

dacicВлада Косова усвојила је нови предлог закона о амнестији који ће у договору са тамошњим партијама следеће недеље разматрати косовска скупштина. То што закон није усвојен у четвртак, за Београд је велики проблем, а српски политичари поручују да ће доћи до застоја у примени споразума, као и да ће Хашим Тачи морати да објасни зашто договорено у Бриселу није спроведено у Приштини.

Рок за усвајање закона о амнестији истекао је средином јуна, а он је услов за примену споразума. Премијер Србије Ивица Дачић најављује да ће са косовским премијером о томе разговарати следеће недеље у Бриселу.

“Ово је ситуација која може да прави проблеме у имплементацији бриселског споразума, зато што многе тачке као што су интегрисање полицијских и правосудних структура следе након доношења закона о амнестији”, каже Дачић.

Дачић каже да нема имплементације ако Срби у томе не учествују, а они у том процесу не могу учествовати без доношења закона о амнестији.

Подсећа да је закон о амнестији уобичајен у свим друштвима у региону у којима су постојали ратни сукоби и да је Србија усвојила два таква закона. Дачић има поруку и за Србе који евентуално размишљају о томе да не учествују на локалним изборима који би требало да се одрже 3. новембра, а то је да би требало да узму судбину у своје руке.

Каже да Срби морају да држе овај процес у својим рукама ако желе да се успешно заврши и да је све друго директно рад против српских интереса.

“Зашто долази до застоја у имплементацији, зато што је чини ми се албанска страна почела да се плаши, јер Срби постају фактор на Косову и Метохији, а до сада су били само мета за одстрел и протеривање, а да Србија при том није могла да их брани”, каже Дачић.

Check Also

Социјално предузеће Грачаница посетио председник општине Грачаница Срђан Поповић

Социјално предузеће Грачаница постоји од 2014 године у Грачаници, настало је кроз пројекат Европске Уније …