Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ позива штрајкаче да покажу више разумевања

Канцеларија за КиМ позива штрајкаче да покажу више разумевања

kancelarijaПоводом штрајка радника једне од две Привредне коморе Косова и Метохије и блокаде магистралног пута Приштина – Рашка у месту Рударе, заменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић, позива штрајкаче да покажу мало више разумевања и стрпљења јер се проблем који траје већ четири године не може решити тако што ће  Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ радити нешто што није у складу са законским прописима Републике Србије.

– По Закону о привредним коморама, привредне коморе су интересне, самосталне и пословно-стручне организације предузећа, предузетника и других облика организовања који обављају привредну делатност и које повезује заједнички пословни интерес. Тим истим законом је одређено да комором управљају њени чланови преко својих представника у њеним органима, који се бирају на начин утврђен статутом коморе а чланом 21. предвиђено је да се средства за рад коморе образују од чланарине, накнада за услуге и из других извора.Привредна комора Србије и Канцеларија за Косово и Метохију немају никакву надлежност над  регионалним коморама нити могу да утичу на њихов рад, организацију рада и избор руководства – наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ, достављеном нашој редакцији.

У саопштењу се истиче да је интерес Владе Републике Србије да на просторима КиМ постоји једна Привредна Комора која ће окупљати све привредне субјекте са тог подручја. У организацији Канцеларије за Косово и Метохију одржан је низ састанака са представницима обе Привредне Коморе Косова и Метохије како би се пронашло заједничко, прихватљиво решење за све заинтересоване стране. Како до данашњег дана нису усаглашени ставови представника две Привредне коморе, Влада Републике Србије ће у оквиру својих надлежности предложити начин  и предузети конкретне кораке да се ово питање реши.

 

 

 

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …