Главна / Вести / Косово и Метохија / Старо Грацко: Четрнаест година од убиства 14 жетелаца

Старо Грацко: Четрнаест година од убиства 14 жетелаца

DCIM100MEDIA
фото: архива Радио Грачаница

У селу Старо Грацко,  недалеко од Липљана, 23. јула у уторак, биће обележено четрнаест година од масакра 14 жетелаца овог села. Свештенство Епархије Рашко-призренске ће служити парастос испред спомен плоче у центру села, са почетком у 10 часова, изјавио је за програм Радио Грачанице председник организационог одбора за обележавање овог датума, Зоран Ћирковић.

Убиство у Старом Гацку је један од највећих злочина почињених над Србима од доласка међународних снага на Косову и Метохији, чији починиоци још нису пронађени.

На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе је убијено 14 Срба. Најмлађи од њих имао је седамнаест година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алаш код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, после два месеца, услед недостатка доказа, пуштен из притвора.

Поводом сећања на овај злочин, 22. и 23. јула у селу Старо Грацко биће одржан и меморијални турнир у малом фудбалу.

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …