ВестиКосовоНасловна

Маринковић: Истина о Рачку стоји и данас и сви је знају од почетка

Истражни судија у случају Рачак Даница Маринковић рекла је поводом 25 година од тог догађаја, 15. јануара 1999. године, да је истина од самог почетка била позната свима, па и онима који су донели одлуку о бомбардовању тадашње СРЈ, али да им није била у интересу.

„Истина коју сам ја тада утврдила као истражни судија, стоји и дан данас, а то је да у Рачку није било никаквог масакра цивила, већ да је то била легитимна акција српске полиције над терористима тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК)“, рекла је Маринковић за Т а н ј у г.

Она је оценила да су имали план да бомбардују Србију, државу у Европи, без икаквог разлога и без одлуке Савета безбедности УН. „Који им је циљ био, они најбоље знају. Зацртали су, то су радили и само су чекали повод. Вилијем Вокер је имао задатак да исценира, да направи план, лажни план, само да послужи као повод да нас бомбардују“, рекла је Маринковић која је у то време била истражни судија Окружног суда у Приштини.

Навела је да су је три дана спречавали да уђе у село, али да је на крају успела уз помоћ и подршку полиције, која је обезбеђивала лице места.

„Формирала сам тим и 15, 16. и 17. покушала да уђем. Претили су ми странци, нису хтели да ми дозволе, пуцали су на нас. Само што уђемо у село, они отворе велику ватру да смо морали да се повучемо, али 18. јануара успели смо да уђемо. Дозволила сам свим представницима страних и домаћих медија и телевизија које су дошле тај дан заједно са мном у Рачак да снимају. И све што сам ја видела, видели су они. А то је једна истина, да у Рачку није био масакар над недужним цивилима“, испричала је Маринковић.

Каже да су чланови мировне мисије покушавали да је наговоре да не излази на терен, а на крају јој је, како каже, Вокеров заменик, енглески генерал Џон Древинкијевић, јавно претио. Како је рекла, претио јој је да ће се лично потрудити да она буде оптужена, а да ће је затим он ухапсити и спровести у Хаг.

„Тог дана кад смо ушли у село, нигде живе душе није било, ни човека, ниживотиња. Нигде се није видело да у некој кући гори, да се види дим или пламен. Обишли смо цело село, пронашли смо кућу у којој је био њихов штаб, у тој кући смо пронашли оружје, муницију, униформе са ознаком УЧК, велике количине хране, машину за куцање и спискове на којима су били наведени војници који су дежурали, који су били на боловању. Све су то докази који и дан-данас постоје“, рекла је Маринковић.

Истиче да велика количина разног оружја које је пронашла указује да су у питању били терористи ОВК. „Што се тиче тела која смо пронашли у џамији у Рачку, након извршене обдукције од стране српских, белоруских и финских патолога, утврђено је да су узрок смрти код свих њих повреде нанете из ватреног оружја. Никаквих трагова масакра није било, никаквих трагова нанетих за живота или повреда после смрти“.

Додала је да је извршено балистичко вештачење и да је на основу парафинских рукавица утврђено да су биле присутне барутне честице на рукама убијених. „Све су то докази које смо предочили и у Хагу, где сам ја као сведок одбране бившег председника СРЈ Слободана Милошевића сведочила. Изнела сам доказе, истину коју сам ја утврдила, оно што сам непосредно као истражни судија видела на терену и на лицу места и Рачак је отпао из оптужнице. То је велики успех и победа наше државе“, оценила је Маринковић.

Наводи да је то и њен професионални успех, као и целе екипе за увиђај, јер нису дозволили да се манипулише са догађајем у Рачку од стране Вилијама Вокера и његових сарадника, који су, како је рекла, вршили притисак на њу и претили јој.

Маринковић објашњава да је до акције полиције у Рачку дошло тако што су полиција, а и она, као истражни судија, имали сазнања да је то село велико упориште терориста и да је ту штаб терористичке ОВК. „Они су тих дана пуцали. Један полицајац је био убијен, а двојица су рањени. Били су отети цивили и Албанци и Срби. Полиција је одлучила и направила план да крене у рашчишћавање терена у Рачку и хапшење извршиоца кривичног дела тероризма“.

Она каже да су припадници ОВК све време имали помоћ мировне мисије коју је водио Вилијем Вокер. „Помагали су их што у наоружању, што у обуци. Давали им информације где се налазе пунктови полиције и војске. Радећи у другим предметима као истражни судија, где сам саслушавала окривљене за тероризам, долазили смо до сазнања да их они наоружавају преко Албаније и обучавају. Углавном су били амерички и енглески инструктори, то су била бивша војна лица у пензији. Тако да су сву помоћ и подршку имали од стране НАТО на челу са Америком“, наводи Маринковић.

Истиче да мировна мисија није имала мандат да врши истражне радње и да је Вокер прекршио много српских закона када је ушао у Рачак. „Поред тога, изрекао је лаж и направио је сценарио који је имао за последицу бомбардовање Србије. Последице су остале у жртвама, у људству, у материјалној штети, болести, јер је осиромашени уранијум учинио своје“, закључила је Маринковић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон