Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Потврђена подршка Кине

Ђурић: Потврђена подршка Кине

djuricКина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, неће мењати своју политику када је реч о томе, очекује даљу заједничку сарадњу и борбу у том смислу, јер Кина је искрени пријатељ Србији и Србија је један од њених највећих пријатеља у Европи, изјавио је данас амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

“Ви још добро памтите да је недавно била веома успешна посета нашег председника Србији, у којој је наш председник више пута понављао кинески став о КиМ. Ми поштујемо суверенитет и територијални интегритет Србије, нећемо мењати своју политику када је реч о томе. Захваљујемо се што Србија на исти начин подржава кинески територијални интегритет и суверенитет”, рекао је Манчанг након састанка са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем.

Он, како је рекао, очекује даљу заједничку сарадњу и борбу у том смислу и подвлачи да је Кина искрени пријатељ Србији и да је Србија један од њених највећих пријатеља у Европи.

Са Ђурићем је, додаје, имако веома пријатан и садржајан разговор о билатералним односима, сарадњи на међународном плану, као и о другим питањима.

Директор Канцелараије за КиМ Марко Ђурић истакао је да је састанак искористио да амбасадора Лија и кинеске представнике упозна са политичком и безбедносном ситуацијом у нашој јужној покрајини, са свим оним кроз шта српски народ пролази на том подручју и да захвали за сву подршку и помоћ коју кинеска влада и народ континуирано дају нашој земљи по свим, па и по том питању.

“Република Србија је добила у претходним годинама принципијелну и истрајну подршку кинеске државе и кинеског народа. Наше две земље разумеју се по широком питању међународних односа и наравно по једном, од за нас кључних питања, питање очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије”, рекао је Ђурић.

Навео је да су Влада и народ Кине Србији дали искрену, братску и пријатељску подршку у тешком времену претходних 16 година, од доласка међународних снага на КиМ, као и да Срби од Кине имају много шта да науче о истрајности, о дугорочној борби за остварење циљева.

“Наши пријатељи из Кине у својој прошлости и садашњости суочавали су се са одређеним проблемима који имају паралеле са оним са чиме се ми суочавамо на КиМ. Они су на те изазове одговарали упорним радом, стрпљењем и поштовањем међународног права”, рекао је Ђурић.

Иставакши да Србију и Кину данас повезују исте вредности, исти циљеви и добро пријатељство, он је као веома значајан догађај у историји Србије навео недавну посету кинеског председника.

“Могу рећи да Србија свакако цени подршку Кине српском народу, која континуирано својом политиком подржава српски народ на КиМ. То се у данашњим разговорима потврдило”, рекао је Ђурић, који је кинеског амбасадора упознао са пројектом насеља “Сунчана долина”, важног за повратак Срба на КиМ.

Уверен је да никоме разумном не пада на памет да процес повратка Срба омета, али примећује и да такво ометање не би ни било дозвољено нити толерисано, било од институција Србије, било од међународног цивилног и безбедносног присуства на КиМ.

“Уосталом, можете се уверити на градилишту Сунчане долине, да КФОР свакодневно обилази то градилиште. На Северу КиМ је специфична ситуација, функционише и наш систем локалне самоуправе, полицијски регион Север састављен је од 96-97 одсто припадника српске националности, и да тамо постоји безбедан амбијент за изградњу насеља, као и за повратак”, каже Ђурић.

Истиче да су све правне процедуре везане за изградњу тог насеља задовољене и понавља да питање повратка није нешто што би требало да угрози било коју заједницу на КиМ.

“Албанци на КиМ не треба да буду застрашивани тиме што ће људи који су ту живели пожелети да се врате. Можда не у средину из које су протертани, али у средину где ће за њих бити безбедно, где ће имати посао и где ће имати услове да живе као свој на своме”, поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …