Главна / Друштво / Стреличарске радионице у оквиру припрема за „Shield“ фестивал

Стреличарске радионице у оквиру припрема за „Shield“ фестивал

strelicarske_radioniceНа спортском комплексу у Грачаници јуче је одржан други циклус стреличарских радионица у циљу увежбавања такмичара за предстојећи међународни фестивал борилачких вештина „Shield“, који ће први пут бити одржан у Грачаници.

„Ове стреличарске радионице се одржавају у оквиру припрема за први фестивал средњовековних вештина и заната. Најбољи стреличари ће имати прилику да учествују на самом фестивалу и већ је за њих спремна средњовековна гардероба. Фестивал ће бити у духу наше средњовековне историје и наслеђа“, рекао је директор Туристичке организације Грачанице, Бобан Петровић.

Кандидате су обучавали витезови организације „Бели орлови“ из Београда.

„Ово је већ други пут да у Грачаници организујемо радионицу стреличарства. У питању је традиционално стреличарство, онако како се стварно гађало у 13-ом и 14-ом веку“, истакао је тренер, Александар Урошевић.

„Почињемо од првих корака у стреличарству, од учења шта је лук, шта је стрела па до неке прецизности нишана на мало већој даљини“, нагласио је тренер, Бојан Тасић.

strelicastvoЗа стреличарске радионице заинетресовани су били подједнако и момци и девојке, и старији и млађи, али правила налажу да учесници имају најмање шеснаест година.

Милица Симоновић је истакла, за наш програм, да су је ове радионице веома заинтересовале и да ће се потрудити да буде довољно добра како би постала једна од такмичарки стреличарства на „Shield“ фестивалу.

„Овако нешто је код нас у Грачаници први пут и заинтересовале су ме средњовековне борилачке вештине, а допало ми се и то што овде могу да наставим да се бавим стреличарством“, нагласила је двадесетједногодишња Милица.

„Лук и стрела су ми се допали још кад сам био мали и гледао Робина Худа и због тога сам, чим ми се указала прилика, одлучио да почнем да тренирам стреличарство“, рекао је Страхиња Караџић из Лапљег Села.

Први међународни фестивал средњовековних вештина и заната „Shield“ биће одржан на спортском комплексу у Грачаници од 16. до 18. септембра, а недавно је уврштен и у светску мапу витешких турнира. Овај фестивал ће, сасвим сигурно, постати бренд Грачанице и права атракција за мештане, али и туристе.

Check Also

Пиано за Магдалену

Братство манастира Светих Архангела поклонио је Магдалени Савић из Батуса код Липљана дигитални пиано. Магдалена …