Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић у Црној Гори уручио обећану помоћ активистима Савеза удружења расељених

Симић у Црној Гори уручио обећану помоћ активистима Савеза удружења расељених

13669094_1196381003727430_4786081156392257965_nПредседник Српске листе Славко Симић, разговарао је данас у Сутомору и Подгорици са челницима и активистима Савеза удружења расељених у Црној Гори и Удружења „Космет“ о проблемима са којима се суочава прогнаничка попупалција у Црној Гори.

Он је канцеларијама ове две организације уручио и раније обећану помоћ у техничким средствима и канцеларијском материјалу. Током одвојених састанака представаници расељених су Симићу саопштили како су крајње незадовољни својим (не)грађанским статусом у Црној Гори, износећи тврдње да су изложени озбиљној дискриминацији када је реч о приступу грађанским и људским правима. Такође је наглашено незадовољство чињеницом да се нису створили услови за одржив повратак велике већине протераних са КиМ, упркос њиховом опредељењу да се врате на огњишта уколико им се омогући истинска реинтеграција у местима ранијег пребивалишта.

„То говори о неуспеху међународних мисија, у првом реду УНМИК-а и КФОР-а, чији мандат је био да омогуће безбедан живот свима у покрајини,као и повратак прогнанима. Иако на основу свега што смо до сада видели и доживели више нисмо оптимисти, верујемо да под притиском Брисела и даље има наде да заживи Заједница српских општина на КиМ, кроз коју видимо шансу да се реализују и конкретни повратнички пројекти „ – казао је током сусрета са Симићем председник Савеза удружења расељених у ЦГ Миленко Јовановић.

Током састанака у Сутомору и Подгорици констатовано је како је веома добро што Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, приштинско Министарство за заједнице и повратак и руководство Српске листе у последње време имају конкретну сарадњу са кровном расељеничком асоцијацијом и што су учестале посете представника та три субјекта косметским расељеницима у Црној Гори. Расељене у одмаралишту Феријалног савеза Косова и Метохије у Сутомору је посебно интеросовало како напредује пројекат изградње насеља .

„Сунчана долина“ на северу покрајине. Симић, који је у последњих двадесетак дана по други пут међу расељенима у Црној Гори, упознао је расељене како изградња „Сунчане долине“ тече планираном динамиком, наводећи да очекује да се по завршетку градње насеља у њему нађе значајан број расељених из Црне Горе који су решени да живот са својим породицама наставе на том простору.

Симић је након састанка у Сутомору подсетио да је данас тринаесета годишњица од убиства српских дечака на реци Бистрици у Гораждевцу, упутивши апел истражним органима на Косову, а посебно представницима Еулекс мисије, да коначно расветле овај злочин и починиоце приведу правди.

„То је минимум потребног да би грађани стекли институционално поверење које је веома важно да би космески Срби осећали сигурност и владавину права који би били стуб и стимулација повратка расељених И осталих Срба који живе на Косову и Метохији “ – истакао је Симић.

Извор: РТВ Мир – Лепосавић

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …