Главна / Вести / Косово и Метохија / Процес повратка у Мушутиште угрожен

Процес повратка у Мушутиште угрожен

musutisteМинистарство за заједнице и повратак је веома забринуто за покренути процес повратка расељених у село Мушутиште у општини Сува Река након данас постављеног билборда који представља позив на међунационалну мржњу и који је директно уперен против процеса помирења између српског и албанског народа на Косову. Након више година рада и сарадње са локалном самоправом у Сувој Реци, као и разговорима вођеним са албанским лидерима из села Мушутиште, и након договора и одобравања листе од првих 10 породица чије куће МЗП заједно са Канцеларијом ЕУ на Косову и Међународном организацијом за миграције треба да започне да гради, данас се поново неко одлучио да постављањем једног оваквог билборда пошаље поруку уперену против свих нас који, спроводећи законе, радимо на остваривању основних људских права као што то јесте право на повратак. Годинама расељени покушавају да се врате својим домовима и годинама неко користи свакакве изговоре да до повратка не дође.

Позивамо све надлежне институције на Косову да предузму све потребне активности у обезбеђивању мира и безбедности. Позивамо локалне албанске лидере у Сувој Реци и Мушитишту да обезбеде све услове за несметан повратак расељених и да помогну владавини права и закона. Акције попут постављања билборда у Мушутишту, који распирује међунационалну мржњу и нетрпељивост, треба спречити и сви заједно морамо радити на изградњи бољих односа, мира и међусобне толеранције.

Желимо да верујемо да овај данашњи чин неће угрозити покренути повратак расељених у Мушутиште јер би то био још један пораз у процесу не само повратка него и изградње међусобног поверења два народа на Косову.

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …