НАЈНОВИЈЕ

ПКС на Сајму пољопривреде у Приштини

foto_vest__1475072774У склопу сарадње Привредне коморе Србије и Привредне коморе Косова на повезивању пословних заједница, 28 компанија чланица Привредне коморе Србије, учествује на Сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије у Приштини.

У првих шест месеци промет робе са предузећима на Косову износи 202,1 милиона евра, што је за 5,4 одсто више у односу на исти период 2015. године. Испоруке из Србије износиле су 195,7 милиона евра и биле су веће за 7,9 офдсто у односу на исти период у 2015. години. Набавке са Косова и Метхије износиле су су 6,4 милиона евра и биле су мање за 38,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Председник ПКС-а Марко Чадеж каже да су заиста поносни да је ово постала традиција и да су прошле године имали негде око 22 предузећа,а данас 29.

“Да је простор дозвољавао више мислим да би имали и више. Мислим да је ово највећи штанд ПКС. Веома смо задовољни интересовањем такође овдашњих предузећа за организоване “бе то бе” сусрете. Ми смо већ унапред имали заказано око стотинак састанака за компаније које су данас овде присутне”, каже Чадеж.

Истиче да оно што га посебно чини поносним јесте што су ту средња и мања предузећа.

“Оне налазе своје путеве, своје токове, радимо и са њима веома пуно, али оно што треба да учинимо још доступнијим су контакти између малих и средњих. Они немају ресурсе да евентуално сами изађу, сами дођу до тржишта, сами уђу на неко тржиште, тако да је то за нас један велики задатак”, каже Марко Чадеж.

Председник ПКК-а Сафет Грџалију мисли да је без економских интеграција немогуће постићи политичке интеграције и ако не сарађујемо између себе, ако не ојачамо дијалог и партнерство, имаћемо тмурну будућност.

“У том домену и овакви сајмови и оно што се данас промовише, је модел за политику иморам да кажем своје мишљење, признали ми то или не признали, да је бизнис и економска сарадња у регији 100 корака испред политике” , каже Грџалију.

Сајам траје до 1. октобра. Осим повећања међусобне трговине, скупови као што је Сајам у Приштини, прилика су да се произвођачи умрежавају и договарају о вишим облицима сарадње – потенцијалним инвестицијама, производним кооперацијама, формирању конзорцијума ради заједничког наступа на трећим тржиштима и учешћа на тендерима.

Председник ПКС-а Марко Чадеж је, уз активности на сајму, заједно са колегама, председницима Привредних комора Македоније и Албаније и Европске коморе разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем И председником косовске скупштине Кадри Весељијем.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Продужен рок за пољопривредне субвенције

Одељење за пољопривреду општине Грачаница обавештава пољопривреднике да је конкурс за пољопривредне субвенције продужен до …