Главна / Вести / Косово и Метохија / Тахири: Нема договора с Београдом, све је имовина Косова

Тахири: Нема договора с Београдом, све је имовина Косова

tahiriШефица приштинске делегације Едита Тахири изјавила је по завршетку дијалога у Бриселу да до договора с Београдом око телекомуникација није било зато што приштинска страна не прихвата да нова компанија има имовину која, по њеном тумачењу, припада Телекому Косова.

Тахири је рекла да су “сва очекивања” била да ће се ове недеље завршити преговори о телекомуникацијама и кренути њихова примене, што по њеним речима значи да Србија пошаље писмо Медјународној телекомуникационој организацији (ИТО) у којем ће рећи да Косово може добити свој позивни број.

“С друге стране је обавеза била да ми можемо издати дозволу за ограничени циљ и привремено раздобље за нову компанију која би била регистрована на Косову”, рекла је Тахири.

Шефица приштинског тима је навела да је “у постизању коначног договора било разлика, и то у тумачењу споразума, јер српска страна тражи пуно покривање, а не ограничено покривање, како то стоји у споразуму”.

“Ми нисмо спремни да идемо даље од споразума који каже да је антенско покривање привремено, а тражено је и да имовина Телекома Косова буде у власништву те нове компаније”, казала је Тахири.

Она је рекла да је приштинска делегација то одбила јер је реч о имовини Телекома Косова која не може бити дата другој компанији.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић по завршетку преговора у Бриселу рекао је да српска страна није прихватила да имовина српског система телекомуникација буде “представљена као својина Поште и Телекома Косова” и Србима буде ускраћен приступ интернету у Митровици.

Он је рекао да је то било неприватљиво и уцена за српску страну и зато је одбачен покушај делегације Приштине да се “створе телекомуникационе енклаве за Србе”.

Извор: Бета

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …