Главна / Вести / Косово и Метохија / Представници Савеза самосталних синдиката Србије посетили школе на централном Космету

Представници Савеза самосталних синдиката Србије посетили школе на централном Космету

sasatanak_sindikata_prosveteУ оквиру редовних активности представници Савеза самосталних синдиката Србије посетили су данас школе на централном Космету.

На састанку који је одржан у ОШ „Свети Сава“ у Сушици, председница синдиката образовања Србије Валентина Илић рекла је да је ово једна пријатељска посета која има за циљ упознавање са проблемима са којима се сусрећу школе на овом простору.

„Посетили смо манастир Грачаницу и  осећам се као да сам дошла у језгро српске културе, а с обзиром да сам на месту председника синдиката образовања од недавно, желела сам да дођем и обиђем наше школе и утисци си ми јако лепи и наишли смо на јако леп пријем па и у овој школи. Желимо да у разговору са представницима синдиката чујемо проблеме , уколико их има и покушамо да помогнемо у решавању истих. Универзални проблем постоји наравно и овде , а то је самовоља појединих директора који утичу на рад синдиката, што је противно закону о раду и посебног колективног уговора“, истакла је председница СОС.

prosveta_sindikatНа састанку са представницима синдиката основних и средњих школа присуствовао је и председник Савеза самосталних синдиката Зоран Јефтић.

„Наша обавеза је да са гранским синдикатима  и синдикалним организацијама на територији обиђемо школе и упознамо се са условима организовања и рада синдиката на овим просторима. Уз одређене проблеме које имамо поготову на централном Косову, надам се да ћемо у наредном периоду ојачати и оснажити рад синдиката и бити организованији, бројнији и јачи“, казао је Јефтић.

Јефтић је истакао да су основни проблеми технолошки вишкови у образовању и  да се ту мора са школском управом и комисијом која је направљена испред синдиката наћи ухлебљење за  људе који су остали без норме.

„ Постоји и проблем неисплаћених јубиларних награда за 2014. И 2015. годину углавном у локалним самоуправама које не остварују сопствене приходе, а оне се налазе на централном Косову. Друга ствар је и кадровско организационо јачање синдиката где желимо да школе представљају најбољи кадрови који  ће представљати синдикат кроз виши облик организовања“, каже Јефтић.

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …