Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић са шефицом Канцеларије ЕУ на КиМ о актуелној ситуацији

Симић са шефицом Канцеларије ЕУ на КиМ о актуелној ситуацији

foto_vest__1476968748Председник Српске листе Славко Симић састао се данас са специјалном представницом ЕУ и шефицом Канцеларије ЕУ на Косову Наталиом Апостоловом. На састанку се разговарало о свим актуелним темама, као и о процесу дијалога између Београда и Приштине.

Симић је пренео специјалној представници Европске уније да је Српска листа до сада била искључиво посвећена давању свог активног доприноса напорима, кроз рад Парламента и рад Владе, како би се управо преко централних институција на Косову учврстио мир, политичка стабилност и владавина права.

Такође, нагласио је да Европска унија као посредник у дијалогу између Београда и Приштине мора давати јачу подршку ставовима српских политичких представника на Косову који имају веома значајну улогу у развоју снажнијег и ефикаснијег рада независног законодавног тела као сто је Скупштина.

Симић је детаљно известио госпођу Апостолову о ставу Српске листе по питању закона о Трепчи и закона о стратешким инвестицијама. Две стране су се сложиле да је сада на Уставном суду да донесе одлуку о овим питањима али и да о овим темама треба разговарати.

Симић је захвалио канцеларији Европске уније на досадашњој посвећености економског и инфраструктурног развоја општина са српском већином и изразио наду да ће се узајамна сарадња између српске заједнице и канцеларије Европске уније наставити и у будуће.

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову, Наталија Апостолова, истакла је важност учешћа Српске листе у раду Скупштине и Владе, како би закони који су важни за Косово И Косовске Србе били усвојени уз активно учешће Српске листе.

Она је нагласила значај дијалога о нормализацији односа између Приштине и Београда за обе стране, укључујући неопходност да се спроведу сви споразуми постигнути у дијалогу.

На крају, госпођа Апостолова скренула је пажњу на више милионску финансијску помоћ северним општинама на Косову преко Инструмента ЕУ за претприступну помоћ (ИПА), као и Фонда за развој, као и потребу за више проактиван приступ у реализацији пројеката финансираних под овим инструментима.

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …