Главна / Вести / Косово и Метохија / У Бриселу ће данас бити одржана 14. рунда дијалога

У Бриселу ће данас бити одржана 14. рунда дијалога

briselУ  Бриселу ће данас бити одржана 14. рунда дијалога председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, а главне теме биће локални избори на Косову и формирање Заједнице српских општина.

Како је најавио премијер Србије Ивица Дачић, са њим у Брисел путују и вицепремијер Александар Вучић, саветник председника Србије Марко Ђурић, шеф канцеларије за КиМ Александар Вулин и министар правде Никола Селаковић.

Из Брисела још нема званичне најаве, ни сатнице разговора.
“Разговараћемо о изборима, кандидовању листа, спровођењу избора, статусној неутралности, формирању заједице српских општина, о свему ономе што је јако важно”, рекао је Дачић уочи састанка.

Како је додао, ујутро пре наставка дијалога, требало би да се састану радне групе за телекомуникацију које ће такође покушати да постигну договор.

Локални избори на КиМ заказани су за 3. новембар.

Став српског државног врха је да Срби са севера КиМ треба да изађу на те изборе јединствено јер би се тиме оснажила будућа заједница српских општина и спречила могућност утицаја Приштине.

Недавно је одржан и састанак највиших државних званичника и представника Срба са севера Косова, после којег је председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да ће се у наредним састанцима са државним врхом трагати за јединственим решењем, јер би “најгори исход био да дође до поделе”.

Представници четири општине су, како је тада рекао, изнели бриге и забринутости за ситуацију на КиМ, са посебним освртом на предстојеће локалне изборе.

Вулин је уверен да Срби неће бојкотовати неће бити, јер би се бојкотом омогућило да са неколико хиљада албанских и бошњачких гласова за градоначелника северне Косовске Митровице буде изабран Албанац.

Саветник председника Србије Ђурић рекао је прошле недеље, након састанка са представницима Срба са севера Косова, поручио да је државни врх позвао Србе са севера Косова да изађу на изборе јединствено. Он је додао и да хе Београд разговарати и са представницима Срба јужно од Ибра и да ће учинити све да “не обрадује другу страну било каквим поделама”.

И председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да би јединствена српска изборна листа, коју би јасно подржао Београд, оснажила будућу заједницу српских општина и спречила могућност утицаја Приштине.

Посланик Јединствене српске листе у Скупштини Косова Рада Трајковић је рекла да је јединствен наступ Срба на изборима важан због институционалног формирања заједнице српских општина која је предвиђена бриселским споразумом.

Једна од тема сутрашњег састанка, како је раније рекао Дачић, биће и то да ли ће странке које учествују на изборима морати да се регистују у Приштини.
“Странке нису намеравале да учествују појединачно, о томе ће се страначки разговарати…Ако се направи јединстева српска листа, нема потребе да свака странка поједначно учествује”, казао је премијер и додао да је неприхватљиво да се учешће на изборима условљава поседовањем косовских докумената.

С тим у вези заменица косовског премијера Едита Тахири је рекла да партије регистроване у Србији неће моћи да изађу на општинске изборе на Косову ако не буду регистроване при косовској централној изборној комисији, а имају могућност да се региструју као политичке странке или грађанске иницијативе. Она тврди да је то пренето делегацији Београда током разговора у Бриселу.

Последњи рок за регистрацију странака и инцијатива како би могли учествовати на општинским изборима је септембар.

Косовка председница Атифете Јахјага је у писму Ештоновој навела да је опредељена да предузме све мере како би се обезбедили слободни и правични избори, који ће за резултат имати избор легитимних представника интереса грађана и затражила да општинске изборе посматра и група посматрача из ЕУ.

Претходна рунда дијлога одржана је 8. јула. Дачић је тада, после петосатних разговора са делегацијом из Приштине оценио да је било напретка, али да о многим спорним питањима тек треба да се разговара.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …