Главна / Вести / Косово и Метохија / Потписан Меморандум за програм стажирања

Потписан Меморандум за програм стажирања

dscn9831Представници општина Грачаница, Ранилуг, Партеш, Клокот и Ново Брдо потписали су данас са НВО „Центар за мир и толеранцију“ (ЦПТ) из Грачанице Меморандум о разумевању за програм стажирања у јавним управама за педесет дипломаца.

Програм стажирања, на период од годину дана, поред поменутих општина и ЦПТ-а, логистички и финансијски су подржали амбасада Немачке на Косову и Канцеларија за заједнице при Влади Косова.

У име општине Грачаница меморандум је потписао председник Владета Костић који је истакао да локална самоуправа због мањег буџета има и мањи број радника и да ће млади и школовани људи бити за одређени период ангажовани на пословима за које локална самоуправа има потребе.

„Инсистираћемо да ти људи раде све послове које раде наши службеници уз надзор одређених шефова, да то не буде само седење по канцеларијама. Уколико пронађемо средства за следећу годину и нових педесет људи надам се да ће се програм стажирања наставити. Представници организација обраћали су се различитим министарствима за подршку, али су добили само политичку не и финансијску помоћ. Општина Грачаница је после амбасаде Немачке други финансијер овог пројекта и сматрам да ни Влада Косова не би смела да дозволи да не подржи овакав пројекат“, казао је Костић новинарима након потписивања меморандума.

Представник ЦПТ-а Ненад Максимовић истиче да се ради о програму плаћеног стажирања за до педесет припадника мањинских заједница у јавним институцијама на Косову, оспособљавајући их да као јавни службеници стручно и ефикасно функционишу у јединицама локалних самоуправа или институцијама централних власти.

„Циљ је да се унапреди заступљеност мањинских заједница у јавним институцијама, али и пружи свеобухватан програм обуке као што су часови енглеског и албанског језика, коресподенција са клијентима, подршка приликом нострификација диплома, регистрација у Канцеларији за незапослена лица, као и познавање основног правног система Косова. Нужно је да кандидати буду квалификовани и факултетски образовани и да након стажирања обезбеде посао у некој од институција на централном нивоу, где су мањинске заједнице заступљене мање у односу на законски минимум“, казао је Максимовић.

Максимовић је изнео податак да је у три дана конкурса апликације за програм стажирања поднело преко стотинак кандитата.

Иван Томић из Канцеларије за заједнице при Влади Косова истиче да је та канцеларија успешно спровела два оваква програма и да је за трећи обезбедила средства, те да је подржала и пројекат који ће се рализовати по српским општинама на Косову.

У првој фази програма ће бити одабрано до 50 дипломираних студената. Стажирање ће трајати укупно 12 месеци уз месечну надокнаду од 150 евра (бруто). По завршетку стажирања, сви кандидати који су успешно завршили програм ће добити сертификат.

Check Also

Брнабић: Надам се наставку дијалога Београда и Приштине

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на међународној конференцији “Свет после вируса корона” у оквиру …