Главна / Вести / Косово и Метохија / Пантовић: Пресуда Ивановићу- својеврстан преседан

Пантовић: Пресуда Ивановићу- својеврстан преседан

oliverНа додатном рочишту пред косовским Апелационим судом, бивши истражни судија УНМИК-а Махмут Халими казао је да у истрази која је вођена у том периоду није покренутникакв формалан поступак против Оливера Ивановића, иако је “пар сведока” указивало на његово име.

Адвокат Ивановића Љубомир Пантовић казао је новинарима након завршетка рочишта да је задовољан током данашњег сведочења које је, како је истакао, требало да покаже да се ради о принципу пресуђене ствари.

„Мислим да имамо разлога да будемо задовољни данашњим рочиштем, пре свега тиме што је рочиште уопште заказано. Ми смо од почетка првостепеног поступка инсистирали на томе да је ова тачка оптужнице која се односи на 1999.годину, већ раније разматрана и практично пресуђена чак и у односу на Оливера Ивановића. То смо више пута истицали, али првостепени суд није имао слуха за тај начин захтев. У жалби смо посебно потенцирали ту околност, а Апелациони суд је на сву срећу оценио да ту има нечег и заказао посбну седницу да размотре то питање. Ја и колега Влајић смо данас дали доста аргумената који иду у прилог тога да се може сматрати да је Оливер Ивановић био предмет детаљне истраге и да је закључено да нема доказа да он буде оптужен за оно што се десило априла 1999.године. Оптужите га сада на бази истих доказа из 1999.године био би својеврсни преседан и ми се надамо да ће суд да прихвати аргументе које смо изнели“, рекао је Панотвић.

Адвокат Ивановића Небојша Влајић сматра да је данас показано да је процес против Ивановића искључиво политичке природе.

„Нисам видео случај у пракси да суд закључи пре 16 година да нема доказа против одређеног лица чак да се ни истрага спроведе, а да 16 година касније буду довољни ти исти докази без иједног новог за осуђујућу пресуду. Једноставно ту нема правне сигурности грађана, а тај принцип је грубо прекршен“.

Данашњим рочиштем је завршен поступак против Ивановића,а његови адвокати очекују да ће пресуда буде донета у најскоријем периоду.

Ивановић је у првостепеном поступку који је водио Еулекс, осуђен на 9 година затвора.

Check Also

Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Kурти рекао је да је Уставни суд својом …