Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Борба за имовину најзначајнија борба на КиМ

Ђурић: Борба за имовину најзначајнија борба на КиМ

djuricДиректор Канцеларије Марко Ђурић каже да проблем Трепче нисмо створили ми, већ смо дали максималан допринос да се не улази у политицки сукоб, истовремено предлажући и преко пословодства Трепче и у међународним форумима разговоре као метод решавања. Ђурић наглашава да је наша свеобухватна борба за имовину на Косову и Метохији једна од најзначајнијих борби које овде водимо, осим борбе за опстанак на овим просторима.

“То што је један лош и штетан закон усвојен није произвело правне и политичке последице на терену осим што је довело до затезања политичких односа на Косову и Метохији. Сматрам да у будућности тај проблем треба да буде решен кроз разговоре а не једностраним потезима или притисцима”, рекао је Ђурић.

Он је додао да би циљ требало да буде да се свима повећају и права и животни стандард и све што чини живот.

“Наша обавеза као државе је да не пристанемо на било какву отимачину имовине и пружамо активан отпор и када је реч о државној и друштвеној имовини, фабрикама и предузећима. Оно што је најважније је да не смемо никада да одустанемо нити било ко има право да одустане од борбе за оно што је приватна имовина”, нагласио је Ђурић.

Према Ђурићевим речим прави разлог изостанка масовнијег повратка Срба на Косово и Метохију јесте одсуство политичке воље.

“Стварање политичке воље за повратком и повраћајем имовине и повратком људи један је од нужних предуслова за помирење, које сматрам да је у дубоком интересу Срба, Албанаца, Рома, Горанаца, Ашкалија… свих који живе на овом подручју”, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и један од српских министара у косовској влади Љубомир Марић очекују да ће Заједница српских општина бити формирана и подсећају на обавезе које званична Приштина има у вези са делом бриселског споразума који се односи на ЗСО.

Марић је изјавио новинарима у Косовској Митровици да Влада Косова треба да спроведе део споразума из Брисела који се односни на формирање ЗСО, реагхујући тиме на изјаву косовског премијера Исе Мустафе који је изјавио да неће бити никаквог Декрета о формирању ЗСО и да израда нацрт статута неће почети док се Срби не врате у косовске институције.

“Није ми јасно да на пружену руку за нешто што је господин Мустафа потписао и договорио у Бриселу, сада се даје изјава да се то неће урадити. Договорено је у Бриселу да се принципи имплементирају а имплементација принципа усвојених, договорених у Бриселу, потписаних од стране два премијера предвиђа да се они у косовски систем имплементирају”, рекао је Марић.

Дакле, одлуком Владе Косова треба да се спроведе тај део споразума који се односи на ЗСО и не разумем у чцему је проблем, рекао је Марић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Тест протест присталица Самоопредељења у Приштини

Нешто више од хиљаду присталица покрета Самоопредељење окупило се на тргу око зграда косовске скупштине …