Главна / Култура / Отворен „ГРАФЕСТ“ у Грачаници

Отворен „ГРАФЕСТ“ у Грачаници

dscn9902У Грачаници је вечерас отворен пети међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми  „ГРАФЕСТ“.

Фестивал је отворио редитељ и један од чланова жирија Данило Бећковић, који је позвао публику да дође и види изванредне филмове који ће у наредна два дана бити приказани.

„Велика ми је привилегија што сам овим поводом у Грачаници и што ми је припала част да отворим овај фестивал.Филмски фестивали су потребни свакој заједници и ово је добра прилика за окупљање и размену утисака. Ово је и прилика за људе са ових простора  да прикажу оно што раде и да то неко на неки начин вреднује, али и да виде радове својих колега, као и добро осмишљен ревијални програм који може да допринесе развоју документарне форме на КиМ“.

По избору селекторке Соње Ђекић у такмичарском делу ће, од укупно 35 пријављених радова, бити приказано 14.

dscn9904Иван Стојковић из Дома културе Грачаница, који је и организатор Фестивала, каже да је ово и мали јубилеј.

„Ове године је дошло до мале замене што се жирија тиче, јер су професор Светлана и Зоран Поповић били спречени, али је замена свакако адекватна“.

Поред  Бећковића, чланови овогодишњег жирија биће Ђорђе Јевтић, Предраг Радоњић и Михајло Лаптошевић.

У вечерашњем делу програма приказана су два остварења . Једно је „Трака за везивање“ Живојина Ракочевића, Будимира Ничића и Јовице Караџића, као специјална пројекција, а друго као  такмичарски део програма ,  „Нацртај ми љубав“ који су радили ученици „ Школе филмске магије“2.

Посетиоци су у ревијалном делу могли да виде и филм „Мама и тата“,  који говори о вези  двоје младих из различитих култура и боје коже, као и сусрету и упознавању  њихових родитеља.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за КиМ, а медијски покровитељи су РТВЦ Грачаница и ТВ Мост.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …