уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Помоћ за 150 породица са Космета, расељених у Црну Гору

podjela-pomoci-konikКанцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије у сарадњи са косметским општинама са српском већином ( Ранилуг, Партеш-Пасјане, Ново Брдо, Клокот) обезбедила је помоћ  у храни и средствима за хигијену за 150 материјално најугроженијих  расељеничких породица из јужне покрајине са боравиштем у Црној Гори.  Камион помоћи преко превоја Кула стигао је у пратњи заменика директора Канцеларије за КиМ  Душана Козарева и градоначелника Ранилуга Градимира Микића, а представници Савеза удружења расељених дистрибуцију су обавили у Беранама, Андријевици, Подгорици, Бару и Сутомору.

Козарев је током разговора са расељеницима у Беранама казао да Влада Србије преко своје Канцеларије за КиМ на овај начин жели да  ублажи патње Срба и других неалбанаца са Космета који су протерани са својих огњишта и живе у, најблаже речено, нехуманим условима у расељеничким смештајима, где веома често нема ни струје, при чему је велика већина расељених незапослена и без икаквих прихода.

-Свесни смо да ова помоћ (у брашну, уљу, шећеру и средствима за хигијену) није велика, и да вам неће трајати дуго, али крајње искрено настојимо да онолико колико смо у моћи, чинимо допринос  да лакше подносите дане у расељеништву, у нади да ће се неки од вас, примарно млади, ускоро вратити на КиМ и тамо наставити живот – истакао је Козарев обраћајући се расељенима. Он је нагласио да је у данашњим условима нереално говорити о повратку Срба у Ђаковицу, Дечане и неке  друге средине у покрајини, где се често и у посете црквама и манастирима не може поћи без инцидената. Срећом, како је подвукао,  граде се повратничка насеља на централном Космету, у Поморављу и на северу ове српске покрајине, где локалне српске струткуре власти, те Министарство за  заједнице и повратак  и Канцеларија за КиМ заједничким снагама праве амбијент за пуну реинтеграцију повратника, која подразумева рјешавање стамбених питања, запослења, и потпуни приступ грађанским  правима. Заменик директора Канцеларије за КиМ је позвао расељенике који живе у Црној Гори да се пријаве за повратак у те средине, а конкретну помоћ по том питању обећао је и градоначелник Ранилуга Градимир Микић, који је у посету расељеницима дошао као представник четири општине са српском већином на Космету.

kozarev-i-mikic-sa-raseljenima-u-beranama– Радујемо се да смо чули да има интересовања за повратак, и очекујем врло брзо да нам се  у вези с тим и званично обратите преко свог Савеза удружења расељених у Црној Гори. Расположени смо као новоформирана српска општина да вам решимо стамбена питања уколико се одлучите на тај корак, казао је Микић у разговору са расељенима са КиМ.

Валентина Андрејевић, која је избегла из Призрена  и живи у расељеничком насељу у Андријевици, казала је да је ово трећа по реду помоћ коју је за кратко време обезбиједила Канцлеарија за КиМ њој и њеним сапатницима , и захвалила се Козареву и  Микићу на ангажману. Захвалност истиче и предсједник Удружења Рома Хусни Рамоци, који је у подгоричком кампу Коник помоћ Канцеларије за КиМ и српских општина са Космета поделио за 40 ромских и 10 српских породица прогнаних са Космета.

– Након велике паузе, неко из Београда на прави начин брине о својим протјераним грађанима који су се стицајем околности 1999.године у прогонству задесили у Црној Гори – казао је Рамоци.

Драгана Спасић, самохрана мајка из Клине, која живи у Бару са троје дјеце, такође се захвалила на помоћи која јој је јуче уручена у просторијама сутоморског Удружења „Космет“.

Извор: ПР служба Савеза удружења расељених у Црној Гори

 

Погледајте и ...

Сутра потписивање Протокола о сарадњи градских општина Града Београда и општина на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић …